Tuesday, December 01, 2009

Perhatian


Blog ini telah berpindah ke self hosting iaitu ahmadzaimi.com.. diharap anda semua dapat berkunjung ke sana dan menyokong usaha tuan punya blog ini dalam merealisasikan impiannya untuk memiliki domain menggunakan nama beliau sendiri.. blog ini juga secara rasminya telah ditutup mulai hari ini.. terima kasih

Monday, November 30, 2009

aku dah berpindah ke rumah baru

xpasal2 la aku dh bertukar ke "rumah baru".. blog ni akan redirect ke blog baru aku ahmadzaimi.com.. korg jangan igt org lain plak.. aku jgk cuma domain dh lain.. huhu

domain dan webhosting

nk tau ape kegilaan aku sejak 2-3 ari ni? aku duk gile survey harga domain ngn webhosting.. korg tau x domain tu ape webhosting tu ape? domain tu address blog korg.. yg korg taip kt address bar tu.. yg webhosting plak tempat korg upload bahan2 blog korg tu..



aku dh lm dh simpan hajat nk pakai domain sdiri.. konon2 cm zaimi.com ke.. nampak cm best sket kn? bukan nk kate blogspot xbest.. bg aku blogspot paling best sebab senang nk paham.. lgpn blogging suke2 je.. bkn niat nk cari duit pn..

tp ble tgk org lain pakai domain sdiri rase cm tringin gk nk ade domain sdiri.. kirenye cm blaja bnda baru.. skng ni sume bnda google yg buatkan.. mmg blog kite hias sdiri tp kite xpenah short bandwidth kn?  xleh ade nama yg .com.. yg .blogspot.com bleh la.. bnda2 yg cmtu la.. tringin nk rase ape yg org pakai domain sdiri rase..



tp ble tgk harga domain ngn webhosting trus niat tu cm nk terpadam.. ape taknye.. domain saje paling murah 40 ringgit stahun.. hosting plak kalo yg paling cikai pn hampir 100 ringgit stahun.. bkn nak kate xmampu.. mampu je sebenarnye.. tp rase cm membazir sebab 100 lebih abis cmtu je.. bkn blog bisnes pn.. kalo blog bisnes lain la ade income bleh buat bayar bnda tu sume.. ni blog personal yg merepek ntah pape.. termasuk la entri yg ni.. hehe

tp xpe 1 ari nnt aku nk buat gk domain aku sdiri.. mungkin bkn skang sb skng pn tgh sesak.. ble ade duit lebih nnt baru pikir balik nk buat ke x.. skng ni setia ngn blogspot dulu..

Saturday, November 28, 2009

kembali ke ukm

aku dh kembali ke ukm.. setelah duk umah hanye 4 ari.. xsabar2 kan? baru raye ke 2 dh tergesa2 balik ukm ni.. nak buat cmne tesis nk kna antar ari isnin ni.. walau pn xsiap buat correction lg..

 
 
korg cmne? masih bercuti raye lg? bestnye korg.. bleh bersuke ria lg.. aku dh kna pikir nk siapkan tesis dh.. tp xpe antar je tesis nnti aku bleh bercuti selama yg aku nk.. sementara tunggu nk dapat keje.. haha

Thursday, November 26, 2009

selamat hari raya aidil adha

selamat hari raye aidil adha untuk korg sume.. nnt jgn lupe diri ble dpt makan daging.. kang kalo dpt penyakit sape susah? diri sdiri jugak.. hehe

korg nk buat ape ngn daging korban nnt? dh rancang lum? aku dh rancang dh.. nnt malam esok kitorg nk blagak omputih sket.. nk buat beef stik.. wahahahah

 

nampak cm sedap gle kn? xsabar nk tgu malam esok.. tp papehal pn kna gi tolong2 dulu melapah lembu korban tu.. xkn nk tgk je kn? xmacho la.. hehe

bosannye duk umah

ni masalahnye kalo duk umah.. xleh nk main tenet.. broadband ade satu je yg kakak aku punye.. brebut pakat nk pakai.. tmbh2 lg budak2 jakun tu baru kenal facebook.. asyik la duk main farmville la.. cafeworld la.. nak pnjam broadband jap pn xbagi..




 xsabar nk balik ukm.. kat sana ade ukm-jaring.. xpyh nk brebut2.. bleh main tenet dengan sepuas hati.. nk update blog ke.. nk main facebook ke.. nk download movie ke.. xde org kisah pn.. kalo kt umah ni cmni la.. kna berkongsi broadband yg satu tu.. nk beli broadband sdiri xmmpu.. huhu

Wednesday, November 25, 2009

balik raya

aku kat umah skang ni.. balik raye.. punye lama naik bas semalam dari 9.30 pagi sampai 7 malam.. perjalanan elok je.. xde banjir cuma bas gerak slow sebab keta banyak.. mungkin sebab sume org yg duk luar kelantan dh start balik kampung gk..

dalam paper ngn tv skang kecoh ckp kelantan bnjir kn? siap ade yg kna tinggal kt pusat pemindahan.. nasib baik la umah aku kt tempat tinggi.. walau pn dekat ngn sungai kelantan umah aku xpenah naik air.. stkt paras buku lali biase la.. tp xsmpai setengah jam dh surut dh..

sepanjang perjalanan balik semalam pn xde banjir.. aku gerak dari kajang-gombak-kuala lipis-gua musang-kuala krai-machang-kota bharu.. sepanjang perjalanan xde bnjir pn.. ujan pn renyai2 je.. tu pn bleh dikatakan xde ujan..mendung ade la..


tp walau pn cmtu ade jgk org yg berharap aku xdpt balik raye.. siap cakap aku tak mungkin smpai umah sebab banjir.. siap cakap bas akan patah balik kl dan aku kna raye kt sana.. wtf? ape yg ko jeles sgt ngn aku? umah aku bukan kt pedalaman cm umah ko..

papehal pn aku dh selamat smpai umah.. kepade org yg berdoa aku raye kt kl tu doa ko tak dimakbulkan.. tp xpe nnt masa hisab ko bleh claim doa ko tu untuk ditukar dgn pahala.. walau pn doa ko tu untuk mengenakan org..

Monday, November 23, 2009

mesin air di ukm

alkisahnye semalam gi la buat tesis ngn syazni kt library ukm.. seperti biase hanye 10 peratus buat keje dan 90 peratus lg duk main tenet.. boring la kan asyik buat tesis je.. selang seli la ngn tenet.. best ape..

mase nak balik gi la kat lif.. ade 1 mesin baeekk punye kt sebelah lif tu.. baru lg.. putih bersinar.. banyak duit ukm beli mesin air ni kan? beruntung student2 ni.. time2 dahaga xyh la berlari ke kafe.. ambik air kt situ je dh bleh minum..

cantik mesin air tu kan? tengok pn dh tau mesin air tu baru.. jenama ape ntah.. mesti mahal punye la.. ape barang beli murah2 ni.. tak capai standard ukm la..

pastu tringin lak nk tau sumber air tu kn? yela mesin air tu penapis je.. mesti air die datang dari paip punye.. takkan air hujan plak.. jadi gi la mencari sumber air die kt area situ.. pusing punye pusing skali jumpe jgk punca air die.. nk tau ktne? jeng jeng jeng..


dari paip tandas lelaki! wahahahahaha.. korg nampak tak tu? yg paip putih halus tu.. tu la paip yg mengalirkan air ke mesin tersebut..


die lalu ikut atas.. bleh nampak? kecik je paip die.. putih mulus lg.. barang baru kn? pastu die masuk ikut bumbung..

dan sampai la air tu kt mesin yg ade kt tepi lif tu.. jauh sungguh perjalanan air tu.. em agk2 korg la.. korg sanggup tak minum air dari mesin tersebut?

Sunday, November 22, 2009

berita bola sepak

ni kejadian yg terbaru dan yg paling panas dalam dunia bola ari ni.. mase play-off france lwn ireland untuk ke worldcup thierry henry telah guna tangan untuk mengawal bola dan sempat passing kt gallas untuk sumbat gol.. ni ade video die..

video

lepas gol tu henry mengaku yg die mmg guna tangan untuk mengawal bola.. die ckp die dh bgtau pengadil psl bnda tu tp pengadil marah die balik sebab pengadil tu ckp die buat keputusan ikut ape yg die nmpk..

dan semestinye ireland mengamuk sakan.. siap mintak replay match lg.. tp sah2 dh xdpt.. aku jamin.. kalo fifa bagi replay nnt ape jadi ngn game2 yg lepas yg result dijejaskan oleh pengadil? xkn nk replay gk?

skang ni sume duk kutuk henry sebab die dh calarkan imej die sebagai antara pemain terbaik dunia termasuk imej france skali.. tp bagi aku henry xsalah 100%.. cm yg die ckp.. tu tindakan reflek.. diorg pikir nk menang.. xde mase nk pikir baik buruk tindakan diorg.. sepatutnye pengadil yg kena celik mata..

arsene wenger pn ckp bola sepak skang dh moden.. tak sama ngn bola sepak dulu tp mutu pengadilan tetap sama.. die suke ckp yg 1 dunia nampak ape yg jadi kt tv tp xde sorg pn yg bleh betulkan keputusan pengadil.. sebab tu die sokong guna tv replay untuk bantu pengadil buat keputusan..

bagi aku plak wenger betul.. diorg bleh siarkan live satu2 match ke seluruh dunia.. ape salahnye letak 1 tv kt tepi padang bg pengadil keempat tgk.. kalo ade insiden pelik2 bleh tgk kt tv.. sah2 xde org bleh pertikai keputusan pengadil nnti..

tp fifa bodoh.. die ckp kelemahan pengadil adelah one of the beautiful of football.. maksudnye kelemahan pengadil adelah common.. kalo pengadil xbuat salah maka game jadi xbest.. bangang ke tak bangang?

Saturday, November 21, 2009

edit template lagi

bangun pagi td aku rs aku kena buat sesuatu pasal template baru blog ni.. sebab kn xleh letak iklan nuffnang kat sidebar.. aku pikir ni dh menjejaskan periuk nasi aku ni.. walau pn duit nuffnang aku ciput je.. jadi aku buka edit html aku pahamkan betul2 dan aku pn start mengedit.. ni gambar sebelum diedit..



dan ni plak gambar selepas siap diedit.. korg tgk kat bahagian yg ade nuffnang tu.. yg ade iklan kuning tu..



bleh nampak beza die kan? yg asal nuffnang die ade terkerat separuh.. iklan pn cm xnk kuar je.. tp lepas edit template bagi ngam2 trus dpt iklan.. mengade tul nuffnang ni kn? dan sebagai upah susah payah aku mengedit template maka aku telah letak kredit nama aku sdiri kat footer blog ni.. wahahaha



aku rase aku akan pakai template ni lama sebelum aku tukar template baru.. sebab aku rase template ni ringkas dan padat.. tapi korg jangan pcaye bulat2 plak.. mana la tau kot esok2 aku jumpe template lain yg aku berkenan aku mesti tukar lg punye.. nnt jangan korg konpius2 plak kot2 salah masuk blog.. dah ade about me kat tepi tu gambar aku sah2 la tu blog aku.. hehe