Tuesday, December 01, 2009

Perhatian


Blog ini telah berpindah ke self hosting iaitu ahmadzaimi.com.. diharap anda semua dapat berkunjung ke sana dan menyokong usaha tuan punya blog ini dalam merealisasikan impiannya untuk memiliki domain menggunakan nama beliau sendiri.. blog ini juga secara rasminya telah ditutup mulai hari ini.. terima kasih

Monday, November 30, 2009

aku dah berpindah ke rumah baru

xpasal2 la aku dh bertukar ke "rumah baru".. blog ni akan redirect ke blog baru aku ahmadzaimi.com.. korg jangan igt org lain plak.. aku jgk cuma domain dh lain.. huhu

domain dan webhosting

nk tau ape kegilaan aku sejak 2-3 ari ni? aku duk gile survey harga domain ngn webhosting.. korg tau x domain tu ape webhosting tu ape? domain tu address blog korg.. yg korg taip kt address bar tu.. yg webhosting plak tempat korg upload bahan2 blog korg tu..



aku dh lm dh simpan hajat nk pakai domain sdiri.. konon2 cm zaimi.com ke.. nampak cm best sket kn? bukan nk kate blogspot xbest.. bg aku blogspot paling best sebab senang nk paham.. lgpn blogging suke2 je.. bkn niat nk cari duit pn..

tp ble tgk org lain pakai domain sdiri rase cm tringin gk nk ade domain sdiri.. kirenye cm blaja bnda baru.. skng ni sume bnda google yg buatkan.. mmg blog kite hias sdiri tp kite xpenah short bandwidth kn?  xleh ade nama yg .com.. yg .blogspot.com bleh la.. bnda2 yg cmtu la.. tringin nk rase ape yg org pakai domain sdiri rase..



tp ble tgk harga domain ngn webhosting trus niat tu cm nk terpadam.. ape taknye.. domain saje paling murah 40 ringgit stahun.. hosting plak kalo yg paling cikai pn hampir 100 ringgit stahun.. bkn nak kate xmampu.. mampu je sebenarnye.. tp rase cm membazir sebab 100 lebih abis cmtu je.. bkn blog bisnes pn.. kalo blog bisnes lain la ade income bleh buat bayar bnda tu sume.. ni blog personal yg merepek ntah pape.. termasuk la entri yg ni.. hehe

tp xpe 1 ari nnt aku nk buat gk domain aku sdiri.. mungkin bkn skang sb skng pn tgh sesak.. ble ade duit lebih nnt baru pikir balik nk buat ke x.. skng ni setia ngn blogspot dulu..

Saturday, November 28, 2009

kembali ke ukm

aku dh kembali ke ukm.. setelah duk umah hanye 4 ari.. xsabar2 kan? baru raye ke 2 dh tergesa2 balik ukm ni.. nak buat cmne tesis nk kna antar ari isnin ni.. walau pn xsiap buat correction lg..

 
 
korg cmne? masih bercuti raye lg? bestnye korg.. bleh bersuke ria lg.. aku dh kna pikir nk siapkan tesis dh.. tp xpe antar je tesis nnti aku bleh bercuti selama yg aku nk.. sementara tunggu nk dapat keje.. haha

Thursday, November 26, 2009

selamat hari raya aidil adha

selamat hari raye aidil adha untuk korg sume.. nnt jgn lupe diri ble dpt makan daging.. kang kalo dpt penyakit sape susah? diri sdiri jugak.. hehe

korg nk buat ape ngn daging korban nnt? dh rancang lum? aku dh rancang dh.. nnt malam esok kitorg nk blagak omputih sket.. nk buat beef stik.. wahahahah

 

nampak cm sedap gle kn? xsabar nk tgu malam esok.. tp papehal pn kna gi tolong2 dulu melapah lembu korban tu.. xkn nk tgk je kn? xmacho la.. hehe

bosannye duk umah

ni masalahnye kalo duk umah.. xleh nk main tenet.. broadband ade satu je yg kakak aku punye.. brebut pakat nk pakai.. tmbh2 lg budak2 jakun tu baru kenal facebook.. asyik la duk main farmville la.. cafeworld la.. nak pnjam broadband jap pn xbagi..




 xsabar nk balik ukm.. kat sana ade ukm-jaring.. xpyh nk brebut2.. bleh main tenet dengan sepuas hati.. nk update blog ke.. nk main facebook ke.. nk download movie ke.. xde org kisah pn.. kalo kt umah ni cmni la.. kna berkongsi broadband yg satu tu.. nk beli broadband sdiri xmmpu.. huhu

Wednesday, November 25, 2009

balik raya

aku kat umah skang ni.. balik raye.. punye lama naik bas semalam dari 9.30 pagi sampai 7 malam.. perjalanan elok je.. xde banjir cuma bas gerak slow sebab keta banyak.. mungkin sebab sume org yg duk luar kelantan dh start balik kampung gk..

dalam paper ngn tv skang kecoh ckp kelantan bnjir kn? siap ade yg kna tinggal kt pusat pemindahan.. nasib baik la umah aku kt tempat tinggi.. walau pn dekat ngn sungai kelantan umah aku xpenah naik air.. stkt paras buku lali biase la.. tp xsmpai setengah jam dh surut dh..

sepanjang perjalanan balik semalam pn xde banjir.. aku gerak dari kajang-gombak-kuala lipis-gua musang-kuala krai-machang-kota bharu.. sepanjang perjalanan xde bnjir pn.. ujan pn renyai2 je.. tu pn bleh dikatakan xde ujan..mendung ade la..


tp walau pn cmtu ade jgk org yg berharap aku xdpt balik raye.. siap cakap aku tak mungkin smpai umah sebab banjir.. siap cakap bas akan patah balik kl dan aku kna raye kt sana.. wtf? ape yg ko jeles sgt ngn aku? umah aku bukan kt pedalaman cm umah ko..

papehal pn aku dh selamat smpai umah.. kepade org yg berdoa aku raye kt kl tu doa ko tak dimakbulkan.. tp xpe nnt masa hisab ko bleh claim doa ko tu untuk ditukar dgn pahala.. walau pn doa ko tu untuk mengenakan org..

Monday, November 23, 2009

mesin air di ukm

alkisahnye semalam gi la buat tesis ngn syazni kt library ukm.. seperti biase hanye 10 peratus buat keje dan 90 peratus lg duk main tenet.. boring la kan asyik buat tesis je.. selang seli la ngn tenet.. best ape..

mase nak balik gi la kat lif.. ade 1 mesin baeekk punye kt sebelah lif tu.. baru lg.. putih bersinar.. banyak duit ukm beli mesin air ni kan? beruntung student2 ni.. time2 dahaga xyh la berlari ke kafe.. ambik air kt situ je dh bleh minum..

cantik mesin air tu kan? tengok pn dh tau mesin air tu baru.. jenama ape ntah.. mesti mahal punye la.. ape barang beli murah2 ni.. tak capai standard ukm la..

pastu tringin lak nk tau sumber air tu kn? yela mesin air tu penapis je.. mesti air die datang dari paip punye.. takkan air hujan plak.. jadi gi la mencari sumber air die kt area situ.. pusing punye pusing skali jumpe jgk punca air die.. nk tau ktne? jeng jeng jeng..


dari paip tandas lelaki! wahahahahaha.. korg nampak tak tu? yg paip putih halus tu.. tu la paip yg mengalirkan air ke mesin tersebut..


die lalu ikut atas.. bleh nampak? kecik je paip die.. putih mulus lg.. barang baru kn? pastu die masuk ikut bumbung..

dan sampai la air tu kt mesin yg ade kt tepi lif tu.. jauh sungguh perjalanan air tu.. em agk2 korg la.. korg sanggup tak minum air dari mesin tersebut?

Sunday, November 22, 2009

berita bola sepak

ni kejadian yg terbaru dan yg paling panas dalam dunia bola ari ni.. mase play-off france lwn ireland untuk ke worldcup thierry henry telah guna tangan untuk mengawal bola dan sempat passing kt gallas untuk sumbat gol.. ni ade video die..

video

lepas gol tu henry mengaku yg die mmg guna tangan untuk mengawal bola.. die ckp die dh bgtau pengadil psl bnda tu tp pengadil marah die balik sebab pengadil tu ckp die buat keputusan ikut ape yg die nmpk..

dan semestinye ireland mengamuk sakan.. siap mintak replay match lg.. tp sah2 dh xdpt.. aku jamin.. kalo fifa bagi replay nnt ape jadi ngn game2 yg lepas yg result dijejaskan oleh pengadil? xkn nk replay gk?

skang ni sume duk kutuk henry sebab die dh calarkan imej die sebagai antara pemain terbaik dunia termasuk imej france skali.. tp bagi aku henry xsalah 100%.. cm yg die ckp.. tu tindakan reflek.. diorg pikir nk menang.. xde mase nk pikir baik buruk tindakan diorg.. sepatutnye pengadil yg kena celik mata..

arsene wenger pn ckp bola sepak skang dh moden.. tak sama ngn bola sepak dulu tp mutu pengadilan tetap sama.. die suke ckp yg 1 dunia nampak ape yg jadi kt tv tp xde sorg pn yg bleh betulkan keputusan pengadil.. sebab tu die sokong guna tv replay untuk bantu pengadil buat keputusan..

bagi aku plak wenger betul.. diorg bleh siarkan live satu2 match ke seluruh dunia.. ape salahnye letak 1 tv kt tepi padang bg pengadil keempat tgk.. kalo ade insiden pelik2 bleh tgk kt tv.. sah2 xde org bleh pertikai keputusan pengadil nnti..

tp fifa bodoh.. die ckp kelemahan pengadil adelah one of the beautiful of football.. maksudnye kelemahan pengadil adelah common.. kalo pengadil xbuat salah maka game jadi xbest.. bangang ke tak bangang?

Saturday, November 21, 2009

edit template lagi

bangun pagi td aku rs aku kena buat sesuatu pasal template baru blog ni.. sebab kn xleh letak iklan nuffnang kat sidebar.. aku pikir ni dh menjejaskan periuk nasi aku ni.. walau pn duit nuffnang aku ciput je.. jadi aku buka edit html aku pahamkan betul2 dan aku pn start mengedit.. ni gambar sebelum diedit..



dan ni plak gambar selepas siap diedit.. korg tgk kat bahagian yg ade nuffnang tu.. yg ade iklan kuning tu..



bleh nampak beza die kan? yg asal nuffnang die ade terkerat separuh.. iklan pn cm xnk kuar je.. tp lepas edit template bagi ngam2 trus dpt iklan.. mengade tul nuffnang ni kn? dan sebagai upah susah payah aku mengedit template maka aku telah letak kredit nama aku sdiri kat footer blog ni.. wahahaha



aku rase aku akan pakai template ni lama sebelum aku tukar template baru.. sebab aku rase template ni ringkas dan padat.. tapi korg jangan pcaye bulat2 plak.. mana la tau kot esok2 aku jumpe template lain yg aku berkenan aku mesti tukar lg punye.. nnt jangan korg konpius2 plak kot2 salah masuk blog.. dah ade about me kat tepi tu gambar aku sah2 la tu blog aku.. hehe

Friday, November 20, 2009

template baru lg

tangan aku menggatal lg.. xsmpai sebulan aku pakai template blog yg gelap tu aku tukar lg pakai template putih plak.. tp ble dh siap edit baru prasan xleh letak nuffnang kt tepi sebab sempit sgt.. bleh letak yg paling atas ngn paling bawah je.. kuang3..


template lama



template baru

ringkas kan template baru ni? hitam putih je.. aku suke.. cuma yg xleh letak nuffnang kt sidebar tu je yg kureng sket.. tp xpe.. kalo aku dh boring nnt aku tukar template baru lg.. hahah

Thursday, November 19, 2009

mesin serbaguna

mase balik dari library ptsl smlm ujan turun dengan sgt lebat.. keta plak parking jauh.. jadi aku ngn syazni xleh nk balik.. kitorg duk je la kt luar library tunggu ujan berhenti.. mase tgh duk menunggu tu aku ternampak 1 bnda yg sgt ajaib yg ade kt ptsl ukm ni.. korg nk tau amende?



inilah bndanye.. mesin serbaguna ala doraemon.. mesin ni bleh guna untuk beli topup.. bleh cuci gambar.. dan bleh bercakap.. ye mmg bleh bercakap.. haa korg jgn xpcaye plak.. mase aku duk borak ngn syazni die pn sibuk nk bercakap jgk.. duk bgtau kelebihan die kt sume org..  bising gile.. patut la org xletak die kt dalam library..

-entri yg tiade motif.. aku boring sebenarnye kt library ni.. duk mengedit tesis dari pagi td lg.. huhu

Wednesday, November 18, 2009

egg house

atas permintaan syazni yg tringin sgt nk aku letak gambar ktorg makan kt egg house jusco wangsa maju maka dengan ini aku pn akan memenuhi permintaan die.. ktorg gi sana mase antar kakak aku gi uia sebelum balik kb.. korg dh baca cite pasal tu kn? kalo xbaca lg bleh baca kat sini..



ni yg aku makan.. nama die agak pelik.. ebikomayo chicken chop with rice.. sos die plak aku mntk black pepper.. sedap la jgk.. walau pn ade yg ebikomayo with wedges tp aku tetap mntak yg nasik sebab aku kn melayu tipikal yg mmg suke makan nasik.. hahah

ni plak yg syazni makan.. nampak sket je dalam mangkuk tu kn? tp cube tnye syazni die kenyang x makan nasik tu.. sampai xlarat nk jalan wa ckp lu..
 


nama set yg syazni makan tu  domburie chicken rice.. ade gk aku rase sket.. sedap.. walau pn ble skali tgk rs cm bleh je buat sdiri kat umah.. hahah

harga die xla mahal sgt.. lebih kurg kfc atau mcd je.. kalo mahal cm chicken rice shop atau ayam rasa mas aku pn pikir banyak kali nk masuk.. aku xtau tempat lain ade ke x egg house ni.. yg aku jumpe kt wangsa maju je la.. kalo korg rs berminat nk try nnt korg gi la.. hehe

Tuesday, November 17, 2009

paham soklan x?

semalam mase duk baca paper metro aku tertarik ngn 1 soklan kat bahagian emel dan anda.. bnda tu berkaitan ngn ngn cheesy wedges kfc.. org tu tnye nape cheesy wedges tu kna tmbh sringgit untuk cheese lebih dan ape standard perkataan lebih tu.. ni aku paste soklan dari org tu dan jawapan dari pihak kfc..

e-mel anda: Bayaran tambahan KFC

SAYA ingin membuat aduan berhubung restoran makanan segera KFC. Saya peminat KFC dan penggemar Cheesy Wedges. Bagaimanapun, mungkin disebabkan permintaan tinggi, kini KFC menetapkan kadar bayaran tambahan RM1 jika pelanggan mahu 'extra cheese'.

Di restoran KFC Taman Bukit Dahlia, saya ada meminta ‘extra cheese’ dan dimasukkan dalam bekas kecil yang sering digunakan untuk whipped potato manakala di KFC Persada, saya juga ada ‘extra cheese’, namun ia disatukan sekali dalam cheesy wedges. Soalan:

1. Adakah setiap restoran KFC berlainan standard dalam penyediaan makanan kepada pelanggan atau adakah bergantung kepada pengurus cawangan?

2. Apakah justifikasi kuantiti ‘extra cheese’ yang biasa didapati jika membeli cheesy wedges?

jawapan :

MERUJUK kepada aduan ‘Pelanggan Setia Johor Bahru’ mengenai produk kami iaitu Cheesy Wedges, pihak pengurusan KFC mengucapkan terima kasih di atas keprihatinan dan sokongan terhadap KFC.

Untuk pengetahuan pelanggan KFC, restoran KFC mengenakan caj RM1 untuk setiap keju tambahan bagi hidangan Potato Wedges.

Di KFC, kami peka terhadap kehendak dan keselesaan pelanggan dan segala komen amat dihargai.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT KUMPULAN KFC HOLDINGS.

cuba baca betul2 sape si penjawab soklan tu.. unit komunikasi korporat kumpulan kfc holdings.. ade perkataan korporat di situ.. tp jawapan cm keparat.. xmenjawab soklan langsung.. org tu tnye lain tp die gi jawab lain.. in fact xjawab pn soklan org tu.. nape? sebab salah kfc ke?


xpelah aku tlg jawabkan la kt org tu berdasarkan pengalaman aku.. macam la org tu baca blog aku ni.. okey ni jawapan aku.. sebenarnye encik kfc ni die mmg bergantung kt pengurus cawangan.. atau pn lbh tepat lagi lain kfc lain standard die.. saye penah makan kat kfc kajang set snack plate yg ayam die sgt kecil mcm anak ayam.. saye jgk penah makan kat kfc KT set rice combo tp harga sup die asing.. saye jgk penah makan kt kfc mn ntah yg xleh tukar air coke ke lemon tea dengan alasan dh set..



kesimpulannye kfc mmg cmtu.. banyak masalah tp pelanggan die tetap ramai sebab org ni malaysia ni mmg suke makan kfc.. cuma kna pilih nk g kfc mana je la.. dan lagi skali diingatkan setiap kfc tak sama cara hidangan die.. pilih la the best value for money..

Monday, November 16, 2009

Bulan! aku pn nk join COnTEst!!!a picture tells a thousand words..

kepade cik bulan.. aku pn nk join gk contest yg ko buat tu.. sebenarnye awl2 cm xnk masuk tp setelah diugut oleh cik syazni maka aku pn terpakse la menjoinkan diri.. huhu.. harap dapat pertimbangan sewajarnye.. : p

aku nk letak pakai format caption for media writing ni.. aku tgk kt blog anisa.. berminat plak nk try.. walau pn aku bdk bio.. hahah!

okey ni gmbr 1st..

foto by syazni
place: lab mikrobiologi
mood:curious, helplessness
*gambar ni ambik mase buat final year project psl fungi.. mase ni adelah mase yg paling menderita bg aku.. nk kna gi lab tiap2 ari culture fungi tu selama 6 bulan berturut2.. cm dh nk gle dh.. nasib baik la syazni ade menemani sebab die pn kna buat bnda yg sm gk.. haha


gambar 2nd

 foto by syazni
place: lab mikrobiologi lagi
mood: pathetic.
*ni pn gambar mase kt lab gk.. salah 1 keje yg kna buat ble dh culture iaitulah fungal identification.. mau terkeluar bijik mate nengok pakai mikroskop tu.. fungi tu mmg cntik.. mcm2 kaler.. tp tu la.. ntah2 sebab buat keje tu aku skng dh kna pakai spek.. huhu


gambar 3rd

 foto by syazni
place: pantai cherating
mood: blues. horny
*ni gambar mase kt cherating.. mase tu mak sdare syazni nk kawin kt kuantan sana.. jadi kitorg drive dr KT ke kuantan.. dh smpai sana xtau nk gi mana gi pantai jap.. tu yg dpt gmbr tu.. mase tu aku tgh duk skodeng org mndi pakai bikini.. syazni tgk pn menggeleng.. hahah


gambar 4th

foto by syazni
place: Pulau Kelumpang Forest Reserve
mood: emosional. breathless.
*ni gambar mase gi sampling untuk project for master.. mmg letih nk mmpos.. korg bayangkan kna assess 1 ha plot of mangrove forest.. tanah mangrove bkn cm tanah biase.. die bselut.. nk jalan punye la ssh.. nampak tu selut penuh kt sluar ngn kasut? cabaran untuk mendapatkan sekeping ijazah master..


kalo korg prasan sume gmbar by syazni kn? sebenarnye aku xtau foto by tu untuk org yg menangkap gambar ke / pemilik gambar.. tp mmg sume gambar tu syazni yg tangkap dan die yg bagi sb die mmg suke menangkap gambar.. kalo harapkan aku mmg x bergambar la.. trime kasih untuk syazni.. kaulah kekasihku sampai ble2.. ceh! terjiwang plak.. sori.. haha

kepade cik bulan.. agk2 aku ade can x nk menang ni? walau pn sudah ku tau jawapannye.. huhu

penatnye semalam

penat gle ah semalam.. dari pagi sampai ke malam keje mengangkut barang je.. huhu..pagi semalam aku kna pindah bilik.. sebab skang dh cuti semester.. jadi blok laki yg ade 4 ni dikosongkan dan pakai 1 blok je.. mungkin sebab nk kurgkan maintenance kot.. tapi aku yg asalnye tgkt 3 kali ni pn dpt tgkt 3 jgk.. dan korg jangan silap paham.. tgkt 3 adelah tgkt 4 sebab tingkat bawah skali dikire kosong..


bilik lama aku

jadi korg bayangkan la betape nk mmposnye aku pndh barang semalam.. naik turun blok 6-7 kali sambil bawak kotak2 besar.. nk abis nafas dh aku rse.. pinggang plak rs cm nk patah.. kalo ikutkan hati xnk pindah bilik tp dh terpkse pndh jgk..nk duduk 10 ari je pn.. tp bilik ni kire okey la jgk.. bilik 2 org tp aku duk sorg.. rasenye cm xde org lain nk masuk dh bilik ni..


bilik baru aku

lepas pindah barang2 sume btolak plak ke kota damansara.. syazni pn ikut sama.. gi sana sebab nk bawak kakak aku gi uia.. die dh xkeje kl dh.. die nk balik keje kb..aku bawak die gi uia sb nnt malam die ngn adik aku yg blaja kt uia tu nk balik umah.. naik bas kt greenwood.. barang2 die pn punye la banyak.. penuh 1 keta.. sape yg mengangkut? aku jgk.. nasib baik la adik aku bawak baik laptop je sebab brg2 lain masuk stor.. kalo tak aku jgk yg kna punggah..

balik malam td sempat gk bukak tenet jap.. igt nk udpate la blog sket tp dh letih sgt smpai idea pn xde.. last2 aku tgk bola je kt sopcast sambil baring kat katil.. portugal vs bosnia.. xsedar kul bpe aku terlelap..

Saturday, November 14, 2009

pengklik penipu

bleh dikatakan sume blog mesti ade skurg2nye 1 ads.. korg tau ape itu ads kn? kalo xtau bleh baca kt sini.. ade macam2 jenis ads yg korg bleh letak kt blog.. paling femes nuffnang la..


ble dh ade ads mesti la nk kna klik2 kn? jadi korg pn promote la macam2 cara nk suh org klik nuff korg.. ade yg buat geng klik2.. kirenye cm buat 1 team untuk saling klik nuff masing2.. aku pn ade join gk geng cmni.. contohnye cm kt Hbz.. aku join team yg die buat.. walau pn org ckp xleh buat cmtu sebab tkt nnt kna banned ngn nuffnang tp aku ttp join jgk.. ala die msti bg warning dulu.. nnt dh kna warning aku stop la.. hehe

pastu ade jgk yg jenis tinggalkan pesan kt chatbox.. contoh ayat yg femes macam 'dh tembak dh nuff kt sini.. nnt tembak kt blog kite plak..' atau pn yg bg hint je cam 'klik2 nuff die'.. nnt kna paham2 sdiri gi balas klik kt blog die plak.. cara cmni pn aku buat.. tp aku xpenah plak direct ckp suh klik nuff aku.. cuma kalo org tu klik nuff aku nnt aku gi blog die plak balas klik.. kalo nuff die tdo pn lain kali aku ttp gi klik gk.. dh org berbudi kite mesti la berbahase..


tp ade plak masalah die.. ni pengalaman kawan aku sdiri yg punye blog.. dan kat blog die xletak ads pn.. sebab die ckp die berblog untuk berkongsi pengalaman dan pendapat bukan untuk cari duit.. die pn dh keje sedap.. setakat duit sket2 ni ape la sgt bg die kn.. bujang plak tu.. tp kat chatbox die tetap ade org tinggalkan mesej ckp dh klik nuff kt blog die.. walau pn blog die xde ads.. cmne tu? nmpk sgt pembohongnye si pengklik itu..

kalo nk menipu pn agak2 la.. check dulu blog tu ade ads ke x.. jangan main bedal je semata2 nk suh org klik nuff awk.. atau pn ikhlaskan hati mase klik.. btul2 klik dulu br tulis kt chatbox.. xyh nk tipu.. ala 1 klik je.. xbazir tenaga pn.. nasib baik la kawan aku tu jenis xkisah.. kalo dijajanye cite si pengklik penipu tu ntah2 xkn ade dh org nk klik nuff die..

cuti semester dh bermula

arini ari sabtu 14/11/2009.. start dari semalam berduyun-duyun org balik kampung sebab cuti semester dh start.. skang ni rase ukm cm lengang sgt.. slalu penuh je ngn manusia duk lalu-lalang.. duk tunggu bas.. dengan parking xpenah cukupnye.. tp korg tgk parking untuk pagi ni? lengang..


aku plak masih disini xleh nk balik.. sume gara2 tesis yg dh siap draf tp blum disemak.. yela kot2 ade correction kang mase tu aku dh ade kt umah masalah plak kan? jadi setia la aku disini sampai 24hb.. nape 24hb? sebab aku dh beli tiket bas untuk balik beraye 24hb ni.. hahah!

Friday, November 13, 2009

mamak muslim @ kafir?

ade baca paper metro ari ni x? pasal ade kedai mamak yg kena serbu kt jalan bangi sebab kononnye mamak muslim tp sebenarnye india kafir.. kalo x baca lg bleh baca kat sini..


sebenarnye masalah ni dh lama berlaku.. kalo dalam forum dh byk org bercerita.. banyak kedai mamak sebenarnye bukan kedai mamak pn tp sebenarnye kedai india tulen.. diorg sengaja buat konon2 macam kedai mamak sebab nk tarik pelanggan sebab kt selangor kl ni kn ramai org yg suke makan kt situ.. diorg siap tampal lagi ayat quran dan kalimah2 suci sampai penuh kedai sebab nk buat konon2 tu kedai mamak muslim..

aku pn penah kena gk bnda cmni.. aku ingat lagi mase tu bulan puase.. aku ngn syazni gi 1 kedai mamak kt stesen bas kajang.. nama kdai tu Rest23.. kalo tgk luaran dan dalaman mmg nmpk mcm kdai mamak biase.. pakai kopiah.. ayt quran penuh kedai.. tp org lum azan mgrib lg diorg sume sedap je duk minum air.. apehal? lepas tu mmg kitorg xgi dh la kdai tu.. kalo nk makan kedai mamak pn mmg cari kedai lain sebab kedai tu dh sah2 bukan islam..

aku mengaku kedai mamak mmg best.. makanan sedap.. kalo nk makan roti canai pn slalu kedai mamak je la yg ade.. kedai melayu ssh nk jumpe.. tp skng ni nk kena berhati2 kalo gi kedai mamak ni.. kena pilih yg btul2 islam sebab xnk jadi cm Rest23 tu lg .. xnk la makanan yg masuk dalam perut kite dari bnda syubhat kn?

pendapat korg plak cmne? bleh ke kite makan kedai india yg bukan muslim ni?

ah-ha meminang

video

din ni mmg lawak la.. lawak die buat aku xkering gusi.. tambah2 kalo yg kt era.. walau pn die slalu duk ulang tp aku ttp gelak cm nk mati setiap kali dngar..

aku rase die ade can menang anugerah bintang komedi paling popular.. silap2 bleh menang anugerah bintang paling popular.. ape pendapat korg?

Thursday, November 12, 2009

petir dan guruh

skang ni petang2 asyik ujan je kt bangi ni.. mmg sedap ujan ni.. xpanas.. selesa je kalo nk tido.. rs nyaman je.. kalo ms tgh panas nk tdo mmg berpeluh2.. tp kalo ms ujan mmg tdo xingat dunia.. silap2 smpai ke pg esknye br bgn..



masalahnye kt sini die xujan semata2.. maksud aku ujan kt sini skali ngn petir dan guruh.. kuat plak tu.. sampaikan alarm keta pn bunyi ms petir kuat tu.. mcm td.. ble nmpk cahaye kilat je 2-3 keta alarm die bunyi.. mgkn sebab bgegar kuat sgt.. pstu mmg guruh kuat xingat la.. mau luruh jantung dibuatnye..



ble dh petir kuat cmtu nk tdo pn rs xslesa.. nk online pn xbleh sebab tkt short circuit.. yela elok2 ade laptop bleh online skali short circuit alamatnye gi online kt cc la.. last2 baring je la kt ats katil tnpe berbuat ape2..

Wednesday, November 11, 2009

eksiden dalam ukm

tengahari td jalan la berlenggang ngn syazni dari kolej amin ke fst.. jauh nk mmpos jalan semata2 nk antar draf tesis.. dh la xleh nk parking dekat.. yela kn MPP ukm ni barua.. aku pnh cite kt blog ni dulu.. bg sape2 yg xpnh baca lg bleh bace entri tu kt sini..

mase tgh duk jalan tu tetibe sume kenderaan yg lalu depan fst brenti.. aku ngn syazni pn pelik la.. pehal plak ni kn? ble dh jalan dekat rupe2nye ade eksiden! pelik gle dalam kampus pn bleh eksiden.. motor gi langgar van yg nk kuar parking.. tgk gambar motor die..



 



aku xambik gmbr budak yg terlantar atas jalan tu sebab mase tu tgh kelam kabut.. budak tu nmpk agk parah.. macam patah kaki ngn bahu die.. sebab tu die xleh nk diangkat ke tepi jalan.. terlantar kt tgh jalan tgu ambulans dtg ambik.. kesian kat die.. cuace dh la panas gle.. baring plak ats tar yg panas gle.. mmg sakit melampau2 la.. tp sedar.. dh la skng musim exam.. xpasal2 la kna repeat paper sem depan kalo ade paper yg xabis lg..

mase kejadian tu aku ade dgr gk la mkcik2 kepoh bercerite.. diorg cakap van tu yg salah sebab kuar parking melulu.. van tu side parking. mase kuar die xprasan ade motor.. kna la.. hancur side mirror van tu..

pape pn aku berdoa supaye budak tu cpt2 la sembuh.. amin

malam yg pelik

malam ni tetibe kabus sangat tebal.. sampai xnmpak blok D yg depan blok aku ni.. ade pape nk jadi ke ar? nk kate malam lailatul qadar pn bulan pose dh lepas lama dh.. ni aku upload gmbr tp xjelas sgt pn.. biase la gmbr malam.. tgkp ngn tpon plak tu..



malam ni pn sejuk semacam je.. bilik aku dh la kt tingkat 3.. rs cm sume kabus tu masuk dalm bilik.. malam ni pn sunyi banget.. pelik plak rasenye.. slalu ade je budak2 blok laki ni duk melalak sampai ke pagi tp malam ni senyap je.. xkan sume tdo awal kot.. ntah la..

updated : kabus tu dh hilang! xsmpai setengah jam suasana dh balik asal.. td suram je.. skng ni dh terang balik.. konpius aku..

Monday, November 09, 2009

apa ada pada nama

nk tnye korg ni.. ape nama korg? sape letak nama korg tu? dan adekah korg berpuas ati ngn nama korg tu?



bukan ape.. mase aku duk surfing td tetibe jumpe 1 bnda yg buat aku kagum dan aku rase nk kongsi ngn korg.. bnda tu adelah 15 nama yg paling pelik di dunia.. bawah ni adelah senarai nama2 tersebut..

1. James Dr No From Russia with Love Goldfinger Thunderball You Only Live Twice On Her Majesty's Secret Service Diamonds Are Forever Live and Let Die The Man with the Golden Gun The Spy Who Loved Me Moonraker For Your Eyes Only Octopussy A View to a Kill The Living Daylights Licence to Kill Golden Eye Tomorrow Never Dies The World Is Not Enough Die Another Day Casino Royale Bond

2.Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

3.John Portsmouth Football Club Westwood

4.Thursday October Christian

5.Dick Assman

6.Yahoo Serious

7. World B. Free

8. Screaming Lord Sutch

9. Pedro V, King of Portugal: Pedro de Alcântara Maria Fernando Miguel Rafael Gonzaga Xavier João António Leopoldo Vítor Francisco de Assis Júlio Amélio de Saxe-Coburgo-Gotha e Bragança

10. GoldenPalace.com

11. Moon Unit Zappa

12. Ten Million

13. Adolf Lu Hitler Marak

14. Leone Sextus Denys Oswolf Fraudatifilius Tollemache-Tollemache de Orellana Plantagenet Tollemache-Tollemache

15. Byron Low Tax Looper



tu sume adelah nama org okey.. dan nama diorg adelah sangat pelik.. yg paling aku kesian yg Yahoo Serious tu la.. die dh pakai nama tu dari tahun 80 an lg.. tup2 search engine Yahoo kuar tahun bpe ntah trus die nk saman Yahoo tu sebab kononnye Yahoo dh pakai hakcipta nama die.. tp ble masuk mahkamah hakim ckp xde kes untuk saman-menyaman sebab nama xleh di paten.. ye la xkan la bleh ade sorg je yg pakai 1 nama.. contohnye ble dh ade org nama Zaimi jadi aku xleh buat syarikat nama Zaimi Bhd la? xleh cmtu..

lagi satu yg pelik bagi aku adelah nama budak yg mak bapak die letak tu.. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116.. macam tu pn dikire nama ke? dh la pandai2 pronounce albin.. haha

papehal pn baik la korg gi bace sdiri penerangan die kat www.sioloon.com.. kat situ die ade bagi cerita penuh pasal nama2 pelik tu.. aku yakin ble korg bace korg mesti tergelak besar cm aku..

-credit to sioloon.com

Sunday, November 08, 2009

aku bangga

tengah duk belek gambar2 lama kt dalam enset buruk ni tetibe terjumpe 1 gmbar yg menyebabkan perasaan bangga menguasai diri.. lubang idung trus kembang tanpa dapat ditahan2 dan muka asik tersenyum dengan senyuman yg paling riak.. nak tau gambar ape?



tempat kejadian adelah di bangi superbowl kt warta.. tarikhnye sudah lupe... J adelah juliet atau syazni dan R adelah romeo dan semestinye adelah aku.. tengok keputusan die? 172-99.. markah tertinggi yg aku penah dapat.. dan aku jgk dapat 5 strike dalam 1 game.. korg penah ke? wahahahahaha

Kelantan oh Kelantan

malas nk cakap banyak.. yg aku tau kelantan dh kalah final piala malaysia.. semuanye sebab jurulatih bodoh yg konon2 merendah diri tp sebenarnye x yakin ngn kekuatan pasukan sendiri.. awal2 lagi dh kalah sebenarnye.. mana ade jurulatih ckp team sdiri lg lemah dari team lawan.. siap ckp peluang tipis nk menang.. nk psiko pn agk2 la.. arghh!



apepun aku bangga dengan pencapaian kelantan tahun ni.. bleh dianggap tahun bertuah sebab tahun2 sebelum ni lagi teruk.. dulu pnh gk hebat sekejap tp biase la nk duit lebih sume gi main kt luar.. kna cari player baru.. tahun ni ngn pengurusan baru nmpk la ade kemajuan.. player star pn  ramai..duit pn byk sebab penyokong ramai yg gi stadium..

diharap kelantan teruskan lg usaha utk mng sume piala yg kt malaysia ni.. kalo bleh biar dpt piala liga juara2 asia skali.. hahah!

Gomo klate gomo.. Red warriors always in my heart..

Saturday, November 07, 2009

layout baru

amacam layout baru? okey x? macam ni la ble dh xde keje sangat.. asyik duk mlayan tenet je boring gk.. skali2 menyibukkan diri dengan mengucar - kacirkan blog pstu edit balik smpai elok.. best ape.. haha



tapi ade 1 je bnda yg aku xpuas ati ngn layout ni.. kt bawah tajuk entri tu kan ade posted by.. yg tu xpe.. yg aku xpuas ati yg label tu.. nape la die muncul kt situ.. menyemak je..

aku dh try remove guna yg kt setting tp xmau plak die hilang.. macam bnda tu die dh embedded dalam kod layout.. aku ni dh la buta bab2 coding ni.. xtau plak nk delete yg mana.. silap delete kang abes blog aku ni..

korg ade idea x cmne nk remove label tu?

aku dalam dilema

dilema plak rasenye skang ni.. ble dh dilema ni mula la nk tdo pn xlena.. makan pn xkenyang.. asik duk terpikir2 je.. dateline tesis ujung bulan 11.. raye haji dalm 27/11.. patutnye kna balik la raye kan? rase pelik plak kalo xbalik..



masalahnye ble waktu yg paling sesuai nk balik? tiket xbeli lagi.. ntah ade lg ke tidak.. asrama pn 1 hal jugak.. bleh duduk smpai 15/11 je.. pastu kalo nk duk gk bleh tp kna duk luar sem.. bayar asing.. sem baru start tgh bulan 12.. kalo duk asrama luar sem takut nnt rugi plak sebab dlm 20 hb nk balik raye.. xtau plak ble nk datang balik..

tapi kalo xduk luar sem cmne plak? ble aku dtg balik untuk viva nnt xkan nk duk hotel kot.. nk menumpang kawan xde kawan plak kt sini.. maklum la bukan asal ukm pn.. budak2 ukm pn lain macam je.. xbrani nk kawan..

persoalannye :

adakah aku kna apply duduk luar sem smpai masuk sem baru? masalahnye aku tinggal kt asrama ke mase luar sem? rugi plak kang kalo bayar tapi xduduk..

kalo aku x apply asrama.. ble nk viva nnt aku nk duk mana? nk duk hotel kah? dan ble plak tarikh nk vivanye?

Thursday, November 05, 2009

Copycat a.k.a pencuri

adeh la.. saje je nk bagi idea aku buat entri baru.. haha! alkisahnye td aku tgk la blogroll aku ni.. bukak la post2 baru korg.. salah satunye adelah dari YnaaOhYnaa.. tajuk post baru die adelah mengenai copycat.. aku tertarik la nak baca..

skali ade org copy entri die daa.. dh la sbijik.. xcaye bace sdiri kat blog si pengopy qasehvda.. aku yg baca ni pun rase malu apetah lagi tuan punye blog.. mmg xde maruah langsung.. penah masuk skolah /universiti x ni? penah buat report @ asignment @ tesis tak? kalo tak mgkin bleh dimaafkan la.. sebab xtau copycat tu salah kan? tapi kalo penah masuk skolah /universiti tp tetap buat prangai cam haram tu malu la cik adik oi.. skurang2nye cited sket nama org tu.. xde la org nk marah sgt..



dah la muke terpampang bukan main besar kt header.. siap ade gambar pakwe lagi.. adeh la.. nape la buat prangai cmtu.. kan xpasal2 dh jadi kutukan para blogger.. mana nk letak muke.. kalo xde idea sangat nk post xyah la post.. xpe xde org kisah pn..  ni yg saje pegi cari penyakit buat ape..

lagi satu lain kali kalo nk copy pn agak2 la blog pilihan anda untuk di copy.. ni pegi copy blog terkenal tanah air.. yg dh ade beribu2 follower.. ape? ingat kalo copy entri die bleh dapat follower bribu2 gak ke? cari la blog yg kurang sket tahap kefemesan die.. kurang la sket kebarangkalian org nk jumpe entri asal tu..

ape pun bagi blogger lain termasuk la aku sdiri ambik la ni sebagai pengajaran.. hargai hasil titik peluh org lain.. jangan jadi melayu tipikal yg suke mencedok karya org lain tanpe memberi kredit kepade tuan punye karya.. jadilah manusia yang bertanggungjawab bukan saja pada diri sendiri tetapi juga pada org lain..


Tuesday, November 03, 2009

mgkin bleh pikir nama lain kot

dh lama x update blog ni.. slalu je bukak tp xde bnda nk di post.. kalo masa free laju je idea mencurah2 macam air terjun.. tp ble dh sibuk ngn tesis ni dh ketandusan idea plak seperti berada di gurun gersang.. gurun yg gersang tau.. bukan org yg gersang.. haha

okey la arini nk kongsi pasal emel yg aku dapat.. dalam 2 -3 ari lepas kot.. slalu aku kalo komen kt blog org kalo tajuk die best aku cm nk tau la gk kn ape lg yg org lain komen pasal entri tu.. jadi cara senang die sebab aku pn jenis pelupa aku subscribe post die tu pakai emel.. ala yg masa kite nk post komen tu kn ade pilihan sama ade nk follow up emel ke x.. kalo tajuk die best slalu aku tick je kt kotak tu.. nnt die antar la emel kalo ade org lain post gk..

alkisahnye ade la sorg ni die komen kt satu blog.. ade dlm blog list aku gk.. tp die punye nick agak pelik la.. xcaye? tgk la..



nmpk x ape yg tulis? kalo x nmpk bleh besarkan gambr tu.. klik je.. tp kalo yg malas nk klik tu xpe ni aku highlight kn.. die tulis kt situ "but ppl called me himapuki".. adeh la xde nick yg sedap sket ke? ramai org yg pakai nick sebagai gnti nm diorg.. ade kawan aku nm dettol.. ade yg aku tau nm bijan.. ade jgk yg nm downut dan bulan.. tp himapuki?

mungkin aku yg salah sebab aku pikir kotor..

Friday, October 30, 2009

follower ke 100

wohh sedar xsedar follower aku dh lebih 100 ropenye.. xsangka blog bodo cmni pn ade org nk follow.. hahah! neway pade sume yg follow blog aku.. aku amat menghargai korg.. setiap blog korg aku lawat dan baca.. kalo ade nuff tu siap klik nuff lg.. haha

oh ye lupe nk ckp.. mulai 2-3 ari lps aku dh kurgkan berblogging.. sebab lusa dh masuk bulan 11.. tesis aku xsiap lg.. jadi nk kna fokus kt tesis dulu.. dh siap nnt br bleh berblogging dgn tenang dan aman.. hehe

Wednesday, October 28, 2009

tido lagi best

2-3 ari ni pale otak aku duk bengang je ngn tesis ni.. duk buat sampai sparuh mati tp xsiap2 gak.. macam2 halangan.. ari ni aku dh siapkan data analisis.. nk gi antar kt supervisor nk mintak check data okey ke x.. tp supervisor xde plak.. esok baru ade..




dh la ujan skang ni.. katil cam memanggil2 je suh aku baring kt atas die.. tp kalo baring kang dkt kul 7 nnt baru bangun.. tp ade org kesah ke? cm xde pn.. baiklah katil aku akan memenuhi hajatmu yg mahu bersatu denganku.. selamat tinggal realiti.. selamat datang fantasi.. krooohhhzzz

Monday, October 26, 2009

UKM-jaring suckz

geram betul aku ngn UKM-Jaring ni.. mentang2 la dh hujung sem.. sume student dh bayar yuran internet ko bleh plak buat2 line bengong ye? bodoh nk mampos.. tau nk duit je.. huh!

Sunday, October 25, 2009

selamat berjaya kepada sume student di malaysia

ble tiba hujung sem sume student di seluruh negara pening kepala.. ade yg siap pengsan2 lagi.. ade yg sebelum ni sihat tiba2 demam.. ade yg sebelum ni elok tibe2 jadi cm org gile.. ade yg histeria.. ade yg siap nk bunuh diri.. sumenye gara-gara exam.. haha



aku xtau student lain cmne tp bagi aku yg berpengalaman selama 18 tahun sebagai student ni ade 2 bnda je yg aku paling x suke.. pertama asignment/report.. tambah2 kalo yg 1 soklan yg hanye 3-4 baris nk jawapan skurang2nye 12 helai.. 1 asgnment ade 4 soklan.. ade plak 4 asignment.. baru 1 subjek tu.. kena plak sem tu ambik 6 subjek.. bayangkan la.. mati den..

yg kedua biase la exam.. ade ke student yg suke exam? mungkin student cemerlang kot.. bagi aku yg xbrape nk cemerlang ni exam adelah satu bnda yg bleh menyebabkan mandi x basah tdo x lena.. tambah2 kalo x prepare.. masa duk dlm dewan exam tu rasa cm "aku la manusia paling bodo kt dunia ni".. haha



dulu masa skolah ingat lagi cikgu cakap "awak x perlu takut ngn exam.. exam ni cume 1 medium untuk menguji kefahaman awak terhadap ape yg awak blaja je.." sedapnye cikgu berkata-kata ye? cikgu tau x bahawa exam tu la yg menentukan masa depan saya? kalo x pass exam maknanye x kemana2 la..

ape pun selamat berjaya kepada sume student yg kebanyakannye akan start exam esok.. korg dh enjoy selama 1 sem.. xkan xleh nk btahan untuk 3 minggu lagi.. smoga korg masih lagi bernyawa dan otak korg masih lagi btul selepas exam abis nnt.. haha

GUDLUCK!

Saturday, October 24, 2009

apek yg sengal

penah jumpe apek sengal? eh2 bukan sume apek sengal ke? haha.. ni la yg yg terjadi ble aku gi cari stiker tinted kt area bangi ni semalam.. kalo kat kota bharu senang2 je aku bleh cari tp kt bangi ni susah.. slalu stiker tinted tu ade jual kt kdai motor.. tp nk cari kedai motor kt bangi ni punye la susah.. kedai keta banyak la.. blambak.. mgkn org bangi ni kaya2 kot.. ape kelas naik motor..



2-3 kedai motor masuk xde stiker tinted ni.. rasa dh menyampah dh.. xpelah cari kedai lain lagi.. pusing punye pusing jumpe la 1 kedai motor cina ni.. dari luar dh nmpk dh stiker bergantungan..hati berbunga keriangan.. masuk la tnye.. "bos, stiker tinted kaler jernih yg kecik punye ade ke?" aku tnye dengan bergaya.. nk tau ape apek tu jawab? die jawab "stiker jernih aa? jernih x ade.. biru ade kuning ade merah ade hijau ade.. tp saya jual hitam je"..aku pn berkata dalam ati.. "ko ni buat lawak ke ape"?

last2 beli jgk la yg hitam.. walau pn hati memberontak nk yg jernih..


Friday, October 23, 2009

inginkan penerbangan percuma ke mana - mana destinasi seumur hidup anda?

ade sape2 berminat nk naik kapal terbang free ke mana2 destinasi free seumur hidup? caranye senang saje.. anda hanya perlu mengandung dan naik kapal terbang ke mana2 destinasi.. seelok2nye kapal terbang air asia.. pastu anda hanye perlu lahirkan anak dalam kapal terbang tu.. trus dapat naik kapal terbang free seumur hidup.. ke mana2 destinasi jua..

ni ringkasan formula die..



+



=



berita penuh bleh klik sini..