Thursday, November 05, 2009

Copycat a.k.a pencuri

adeh la.. saje je nk bagi idea aku buat entri baru.. haha! alkisahnye td aku tgk la blogroll aku ni.. bukak la post2 baru korg.. salah satunye adelah dari YnaaOhYnaa.. tajuk post baru die adelah mengenai copycat.. aku tertarik la nak baca..

skali ade org copy entri die daa.. dh la sbijik.. xcaye bace sdiri kat blog si pengopy qasehvda.. aku yg baca ni pun rase malu apetah lagi tuan punye blog.. mmg xde maruah langsung.. penah masuk skolah /universiti x ni? penah buat report @ asignment @ tesis tak? kalo tak mgkin bleh dimaafkan la.. sebab xtau copycat tu salah kan? tapi kalo penah masuk skolah /universiti tp tetap buat prangai cam haram tu malu la cik adik oi.. skurang2nye cited sket nama org tu.. xde la org nk marah sgt..



dah la muke terpampang bukan main besar kt header.. siap ade gambar pakwe lagi.. adeh la.. nape la buat prangai cmtu.. kan xpasal2 dh jadi kutukan para blogger.. mana nk letak muke.. kalo xde idea sangat nk post xyah la post.. xpe xde org kisah pn..  ni yg saje pegi cari penyakit buat ape..

lagi satu lain kali kalo nk copy pn agak2 la blog pilihan anda untuk di copy.. ni pegi copy blog terkenal tanah air.. yg dh ade beribu2 follower.. ape? ingat kalo copy entri die bleh dapat follower bribu2 gak ke? cari la blog yg kurang sket tahap kefemesan die.. kurang la sket kebarangkalian org nk jumpe entri asal tu..

ape pun bagi blogger lain termasuk la aku sdiri ambik la ni sebagai pengajaran.. hargai hasil titik peluh org lain.. jangan jadi melayu tipikal yg suke mencedok karya org lain tanpe memberi kredit kepade tuan punye karya.. jadilah manusia yang bertanggungjawab bukan saja pada diri sendiri tetapi juga pada org lain..


14 comments:

cik syazni said...

keje gomen tu..aih.. truk2..

BuLaN iTu aKu said...

kau boleh jadi wartawan ..
ahakss

raxm raxis said...

mgkin cuba mengalih perhatian org utk menarik populariti...

;P

zaiMi said...

cik syazni : ntah mcm mana die buat keje kn? ntah2 sume keje copypaste je..

BuLaN iTu aKu : wartawan? xnk la.. aku nk jadi pengarah.. nk ganti tmpt ko.. haha

raxm raxis : @ mungkin cube mengambil kesempatan dgn mengopy hasil kerja org lain & mengaku tu adelah keje sdiri..

Banun said...

eh2, blog si pngcopy da tak delah..bawu nk tgok..

p/s: keje mengcopy sy penah wat gak,tapi gtaulah amik dari mana..n kredit 2 them ! ;D

atty's said...

org tu tak cuba menjadi diri sendiri ..

.mek.mizah. said...

ade gak org spisis mcm tu.
boring sgt kot life die. haha

I n n z said...

org tuh da remove trs blog dy
huhu ;p

mawar_berduri said...

kan yang datang dr idea sendiri tu lagi ikhlas ???....mmm...xtau la ..ade jugak yg cenggini ...

Firol said...

plagiat dah ramai...

Cik Cookie said...

HURMMM..\
MASALAH NEGARA NIH.
cIK COOKIE PUN COPY GAK TAPI BKN DR BLOG TAPI COPY DR KISAH HIDUP SENDIRI.
BARU BEST.KOMPEM AHH ADA TRADEMARK KITA.
COPY DR TEMPAT LAIN PUN ADA TP BKN BLOG SBB BLOG SEMUA ORG AKAN TAU.COPY LAA KAT EMAIL YG KWN2 SENT KE.

zaiMi said...

Banun : tu la.. credit sket je.. ni mngaku idea sdiri.. xleh la..

atty's : mmg.. pdhl ade je life tp xtau nk describe life sdiri.. pelik tul..

mek.mizah. : xtau la.. xkn boring sgt smpai xbuat pape kot.. kn ari2 makan.. cite je psl makan.. xpe je.. hehe

I n n z : yeke? mcm tu la org slh.. xde nk lawan2.. brani kerana benar..

mawar_berduri : mmg ade.. contohnye yg tu la..

Firol : aku plak 1st time tgk org plagiat entri blog.. xsgka plak ade org cmtu..

Cik Cookie : tu la pasal.. stkt copy idea xpe.. ni smpai copy entri sbijik2.. tukar hari ngn tarikh je.. salah besar la..

bellar0ssa said...

heh.da xde da lah.da delete sbb kene kutuk kot.heh.itulah.klo desperate sgt xde mnde nk tulis pi la ko tukar2 pe yg patut.haha..tah hape2 la diorg neh...

zaiMi said...

bellar0ssa : dh mmg salah xkn nk berblogging lg.. malu la.. dh la gmbr byk gle.. mgkn nnt die muncul ngn blog bru sape tau.. hehe

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai