Monday, November 30, 2009

domain dan webhosting

nk tau ape kegilaan aku sejak 2-3 ari ni? aku duk gile survey harga domain ngn webhosting.. korg tau x domain tu ape webhosting tu ape? domain tu address blog korg.. yg korg taip kt address bar tu.. yg webhosting plak tempat korg upload bahan2 blog korg tu..



aku dh lm dh simpan hajat nk pakai domain sdiri.. konon2 cm zaimi.com ke.. nampak cm best sket kn? bukan nk kate blogspot xbest.. bg aku blogspot paling best sebab senang nk paham.. lgpn blogging suke2 je.. bkn niat nk cari duit pn..

tp ble tgk org lain pakai domain sdiri rase cm tringin gk nk ade domain sdiri.. kirenye cm blaja bnda baru.. skng ni sume bnda google yg buatkan.. mmg blog kite hias sdiri tp kite xpenah short bandwidth kn?  xleh ade nama yg .com.. yg .blogspot.com bleh la.. bnda2 yg cmtu la.. tringin nk rase ape yg org pakai domain sdiri rase..



tp ble tgk harga domain ngn webhosting trus niat tu cm nk terpadam.. ape taknye.. domain saje paling murah 40 ringgit stahun.. hosting plak kalo yg paling cikai pn hampir 100 ringgit stahun.. bkn nak kate xmampu.. mampu je sebenarnye.. tp rase cm membazir sebab 100 lebih abis cmtu je.. bkn blog bisnes pn.. kalo blog bisnes lain la ade income bleh buat bayar bnda tu sume.. ni blog personal yg merepek ntah pape.. termasuk la entri yg ni.. hehe

tp xpe 1 ari nnt aku nk buat gk domain aku sdiri.. mungkin bkn skang sb skng pn tgh sesak.. ble ade duit lebih nnt baru pikir balik nk buat ke x.. skng ni setia ngn blogspot dulu..

12 comments:

puanrazma said...

ketandusan kreativiti..layannn blog jerr reti!!!
ngeee:)

bellar0ssa said...

huhu rajennye lah hai zaimi.pe lagi zaimi sile lah wat bisnes.baru crik domain sndrik.daku ni dah la bute it.haha.xtau hape2 pon.hentam kromo je kot.

zaiMi said...

puanrazma : eh2 same la kite.. hehe

bellar0ssa : buat bisnes? perniagaan popia di seluruh mentakab menggunakan pembiayaan mikro? haha

Liyana said...

saya pun pernah terfikir nak tukar, tapi kan macam xde motif pulak nape nak tukar.. xpe.. artis popular pun ramai yg guna blogspot kan..

zaiMi said...

Liyana : kan? artis tu pakai blogspot je.. tp tu la.. tringin nk rase yg dot com tu.. nfsu je sebenarnye.. huhu

cik syazni said...

zaimi.com

cepat2!

selagi tak dapat selagi tu la ngulit..huhu

Zoelhilmi said...
This comment has been removed by the author.
Zoelhilmi said...

bro,aku da beli domain n hosting utk co. aku.Domain rm6/sebulan.tapi kena pakai wordpressla pastu.lol
Sampai la ni aku tak update lagi.huhu

http://zoelhilmi.blogspot.com
http://miniparfums.blogspot.com
http://simplyzoel.blogspot.com

zaiMi said...

Zoelhilmi : update la cepat2.. kalo x rugi je ko byr mahal2.. hehe

Firol said...

hooo...tp selesa kot dgn blogspot...

atty's said...

tingin gak nak ado domain sendiri..tp bila pk ..bazir lak hehehhe

FiFFyMaFiA (",) said...

aku pn rasa nak tuka, tp mcm xde guna je. haha

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai