Sunday, November 22, 2009

berita bola sepak

ni kejadian yg terbaru dan yg paling panas dalam dunia bola ari ni.. mase play-off france lwn ireland untuk ke worldcup thierry henry telah guna tangan untuk mengawal bola dan sempat passing kt gallas untuk sumbat gol.. ni ade video die..

video

lepas gol tu henry mengaku yg die mmg guna tangan untuk mengawal bola.. die ckp die dh bgtau pengadil psl bnda tu tp pengadil marah die balik sebab pengadil tu ckp die buat keputusan ikut ape yg die nmpk..

dan semestinye ireland mengamuk sakan.. siap mintak replay match lg.. tp sah2 dh xdpt.. aku jamin.. kalo fifa bagi replay nnt ape jadi ngn game2 yg lepas yg result dijejaskan oleh pengadil? xkn nk replay gk?

skang ni sume duk kutuk henry sebab die dh calarkan imej die sebagai antara pemain terbaik dunia termasuk imej france skali.. tp bagi aku henry xsalah 100%.. cm yg die ckp.. tu tindakan reflek.. diorg pikir nk menang.. xde mase nk pikir baik buruk tindakan diorg.. sepatutnye pengadil yg kena celik mata..

arsene wenger pn ckp bola sepak skang dh moden.. tak sama ngn bola sepak dulu tp mutu pengadilan tetap sama.. die suke ckp yg 1 dunia nampak ape yg jadi kt tv tp xde sorg pn yg bleh betulkan keputusan pengadil.. sebab tu die sokong guna tv replay untuk bantu pengadil buat keputusan..

bagi aku plak wenger betul.. diorg bleh siarkan live satu2 match ke seluruh dunia.. ape salahnye letak 1 tv kt tepi padang bg pengadil keempat tgk.. kalo ade insiden pelik2 bleh tgk kt tv.. sah2 xde org bleh pertikai keputusan pengadil nnti..

tp fifa bodoh.. die ckp kelemahan pengadil adelah one of the beautiful of football.. maksudnye kelemahan pengadil adelah common.. kalo pengadil xbuat salah maka game jadi xbest.. bangang ke tak bangang?

6 comments:

cik syazni said...

Terang2 dia tampar bola tu, pastu suma ankat tgn..hehe

SuRayA^i. said...

kdg2 ref ni tend to be bias.. salah yg terang2 da nmpk pun die wt x kesa.

[z@ck] said...

ni main bola sepak ke bola jaring..
konpius sekejap..

zaiMi said...

cik syazni : tu la.. serentak plak tu.. maknanye sume org nmpk kecuali pengadil tu..

SuRayA^i. : cmtu pn ade gk.. slalunye sebab arahan org ats la.. kdg2 sb team feveret die pn ade jgk..

[z@ck] : main bol jaring.. kan pakai tgn tu.. haha

Cik Cookie said...

dia sudah mtk maaf.

zaiMi said...

Cik Cookie : tiade maaf bagimu.. hehe

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai