Wednesday, October 21, 2009

pet @ haiwan peliharaan

korg suke bela haiwan x? xkisah la haiwan ape pn.. kt dunia ni ade bermacam jenis haiwan bleh di bela.. contoh yg paling common mcm kucing yg dibela syazni.. hamster.. guinea pig.. sugar glider.. iguana.. ikan dan burung.. kalo kt kampung biase la bela ayam.. itik.. lembu.. kambing.. tp yg remaja ade ke nk bela haiwan cmtu? x kot.. tak brape nk comel.. kalo ayam serama lain la..kalo bela hantu? tu bukan haiwan daa..




dalam banyak2 haiwan tu aku pn ade belaan gk.. haiwan pilihan aku? ikan arowana.. aku mmg suke haiwan2 akuatik ni.. tambah2 kalo arowana.. kalo kena yg cntik mmg xpuas la tgk die brenang.. ikan arowana ni die haiwan terancam.. dh nk pupus dh pn.. tp kalo beli yg dibiakkan dalam kolam sdiri ia dibenarkan.. harga arowana mmg mahal.. slalu die jual masa kecik.. saiz dalam 3-7 inci.. hrga die? paling murah silver arowana yg xbpe nk cntik dalam RM28 sekor.. paling mahal korg bleh tgk sdiri kt mudah.com.. hrga gle2 punye smpai berpuluh2 ribu..





arowana yg aku bela yg biase je.. jenis pearl.. masa beli dulu kecik je dlm 3 inci.. hrga pn murah je RM43.. yela keje pn tak lagi.. kalo aku beli ikan mahal aku nk makan ape nnt.. sronok bela ikan ni.. dulu kt asrama lama kt KIAM aku bela je kt bilik.. rumate pn sporting.. tp dh masuk Za'ba ni aku hantar balik umah.. sebabnye? korg bleh pikir sdiri..



impian aku adelah untuk mendapatkan High Back Red Tail Golden Arowana.. hrga die xla mahal sgt.. dalam RM600-RM900 je.. mahal? xla itu dh murah dh.. kalo mahal hrga die smpai ribu2.. ni gmbr arowananye kt bawah.. aku xkisah walau pn hrga die xmacam chilli red @ blue base.. jnji die sgt cntik.. sape2 yg nk bg sebagai adiah kat aku adelah amat dialu-alukan.. hehe



papehal pn korg bela la haiwan ape pn yg korg nk.. bagus sebenarnye bela haiwan ni sebab die cm terapi.. bleh hilangkan stress.. aku ni asyik stress je kt UKM ni sebab arowana aku kt umah la.. tp korg pilih la haiwan yg halal dibela.. jgn jd mcm anak2 fauziah latif plak.. anjing jugak yg jadi pilihan diorg..


17 comments:

F a N T a S Y said...

yer!
anjing?
hohoho
tade haiwan lain ke eyK?
pilih la cengkerik ke.
semut ke..
hohoho

Daud Mili said...

kucing...kucing...kucing...

Manusia said...

aku nak bela semut la hehe

BezBuddy said...

ak ade bela hamster....comei2

Alin said...

kucing ada



anjing bela pun buat jaga kebun

cik syazni said...

semestinya kucing!

;)

*tak sedar diri alergik kucing...aih*

BuLaN iTu aKu said...

taksuka dengan iguana

zaiMi said...

F a N T a S Y : tu la spl.. anjing jugak yg jadi pilihan.. cm xde menatang lain..

Daud Mili : kucing lagi.. boring kn? heheh

Manusia : semut? ade nilai pasaran x?

BezBuddy : hamster mmg comey.. tp rs cm bela tikus plak.. :P

Alin kucing adelah pet yg common..:)

cik syazni : alergik ngn yg bulu tebal je kn? heheh

BuLaN iTu aKu : iguana? cntik ms kecik tp mengerikan ble dh besar.. hehe

raxm raxis said...

da lama xbela bnatag ni ..

SilentThinker said...

salam,
ya allah, x de benda lain ke diorang nak wat pets selain anjing???
saya pun minat haiwan akuatik ni,
klau arowana minat blue base ..tapi skarang kat umah just bela yellow tail je..hehehe
selain tu , ikan pelaga adalah antara ikan favaurite ..
http://bettavillage.blogspot.com/
(^_^)

Zoelhilmi said...

sesiapa yang ada duit nak buat investment dengan ikan kelisa tu buatlah..skang dah ada co yang manage. Kalau tak silap modal 25k untuk yang silver punya...

zaiMi said...

raxm raxis : nnt bela la.. hehe

SilentThinker : minat arowana jgk? sm la kite.. hehe

Zoelhilmi : 25k utk yg silver je? kalo rtg? mau ratusan ribu tu..

ZARA 札拉 said...

mak aii~

anjing yang dibela?

berjuta lagi haiwan ada~

ku nak bela haiwan dalam komputer pun malas, apatah lagi realiti~

hehhe~

Nescafe ais said...

Gua pernah bela ikan kelisa silver tu. Gua beli anak dia harga dekat RM50 gak. Setahun lebih gua bela, mati. Mati kena kejutan letrik. Pump oksigen punya pasallah.

~Sekarang gua bela ikan piranha. Tapi yang gua bela tak makan orang punya. Gua bagi makan biji-biji tu. Hidup gak. Dah membesar bagai johan dah sekarang.

Nescafe ais said...

Pasal yang bela anjing tu.

Anjing tak haram di bela. Tapi haram kalau kita makan dagingnya,kena jilatan, najis atau air kencingnya.

~Penah dengar kisah Ashabul Kahfi?

Mazhab Shafie menyatakan anjing haram disentuh.

Ada mazham yang menghalalkan anjing untuk disentuh.

Wallahualam

itafukada said...

wahh...peminat arowana ni.hikhik..
dolu ade bela kucing, sejak beliau mati, tiada lg.huhu..

zaiMi said...

ZARA 札拉 : wah anti pet ni.. hehe

Nescafe ais : slalu mmg pump oksigen la yg buat hal.. sj je nk masukkan karan dalam air.. sb tu ikan aku2 latih xyh pkai oksigen.. die duk tmpt asl die xpakai oksigen pn elok je idup.. hehe

Nescafe ais : stuju ngn point ko.. tp kalo ikt ilmu ak yg dangkal ni anjing kering je yg halal.. kalo sntuh yg basah dh haram.. & sifat anjing suke menjilat.. tp kalo sggup samak berkali-kali sehari ikut la.. hehe

itafukada : bleh je cr kucing lain kn? byk je kt mn2.. hehe

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai