Monday, October 12, 2009

macam ni ke cara berniaga

ape la masalah akak kedai makan kt salah 1 kafe kt Za'ba ni.. asyik la mencari gaduh.. ade ke patut td die mrh customer sebab customer tu xde duit kecik? asalnye customer tu dh siap makan dh.. tp xcukup air.. gi la beli air lain.. air teh o ais rasenye.. hrga die rm1.20.. customer tu bayar la dua ringgit kn? balance la 80 sen.. tp tau ape die ckp?

"ambik duit ni.. saye xmau duit seringgit awak.. nnt datang makan sini lagi baru bayar lg 20 sen".

amboi2 cntiknye bahasa anda wahai akak kafe.. sedap2 je xnk duit org bagi.. konon xde duit kecik.. padahal syiling blambak dalam laci.. bagi je la 80sen.. yg nk sgt suruh org berhutang nape? nak suruh gi kedai awak lagi lain kali? bodohnye awak ni.. patut la awak kerja kafe je..



sebenarnye ni bukan kes 1st psl akak tu.. dulu pnh ade 1 kes.. budak tu dh ambik nasik ngn lauk siap2.. tp air xsiap lg sebab ramai sgt org.. jadi budak tu gi la kaunter nk bayar siap2 dulu sebab kt kaunter tak ramai org lg.. tau ape die ckp?

"macam mana saya nk tau air yg awak nk bayar ni sm ngn air yg awk order?"

sampai macam tu skali akak xpecaye customer.. kalo pn customer tu tipu akak redha je bukan ke dpt pahala.. harga air segelas tu xkn buat akak bankrap..

bagi yg xtau.. setiap asrama kt UKM ni ade kafe die masing2.. jadi sume student akan bertumpu kt kafe untuk beli makan xkire siang/malam.. kirenye duit xkn putus2 masuk sebab student cukup ramai smpai beribu tp kedai makan ade bpe je.. kirenye kalo bniaga btul2 xkn rugi..

masalahnye nape akak nk kerek sgt? saye rasa akak bukan tokey pn kn? akak cuma pekerja biase yg dpt jg kaunter.. jadi xperlu la akak nk kerek.. muke akak pn dh cukup hodoh untuk berada di kaunter..



untung kedai akak ade jual air skali sebab tu ramai yg dtg.. kalo kedai lain kna beli air kt kdai lain yg jual air je.. jadi akak tolong la sedar diri dan cermin2kan tangan tu.. nape jadi cmtu msti ade sebabnye.. adios


9 comments:

acHap~ said...

kt za'ba ade 2 jek kedai air.
mst setia murni.
btol kn?

cik syazni said...

ngahaha..

akak tu mmg sgt tahapehapetah!

Kennee said...

Ahduhai... kesian kat u... Cam ni boleh jadi... Btw nanged you in Innit and clicked ya ads too... ^^

::cdot the dot:: said...

xmo la letak gambo donatella versace tuh...dia vogue sgt utk disamakan dgn makcik tu,mi...

BuLaN iTu aKu said...

poyo nye kakak tu... nyampess

zaiMi said...

acHap~ : xnk ckp.. nnt kna saman.. hehe

cik syazni : mmg pun.. buat sakit ati je..

Kennee : thanks for dropping by..

::cdot the dot:: : die mmg xstaraf ngn kaki donatella versace pn tp muke diorg sm2 hodoh.. hahah

BuLaN iTu aKu : bc cite pn dh rs nyampes kn? kalo jumpe dpn2 xtau la cmne..

~miszirdawaty~ said...

pakat boikot kdy akk th.
msti die bankrap.
haha~

gummybear said...

salam...

sepatutnya dia yg berniaga, diala kene sediakan duit kecik.
kenapa customer plak yg kene sediakan?

nak berniaga buat cara nak berniaga...

selalu kene mcm ni..tu sebab geram sgt..hu3

zaiMi said...

~miszirdawaty~ : yeah jom boikot..

gummybear : tau xpe.. slalu je terkena kt kdai yg xde duit kecik.. ade skali dh siap ambk brg ape sume tp sebab duit 50 trus die xbg beli sb alasan xde duit kecik nk baki..

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai