Sunday, October 04, 2009

Nuffnang Adsense Adbrite Advertlets

korang sebagai blogger sejati msti korang tau amende yang aku cakap kn? benda tu dipanggil ads.. tempat di mana kita join syarikat die jadi advertiser untuk diorg letak iklan kat blog kita dan kita dapat duit.. ade macam-macam jenis ads kat dunia ni.. yang paling femes yang aku sebutkan tu la.. aku pn ade letak ads nuffnang kat blog aku ni.. dh aku tengok org lain letak kat blog diorg aku pn letak gk la.. nak bagi cantik berseri.. hehe


persoalannya, betul ke semudah itu nak dapat duit dari diorg? adakah dengan meletak ads kat blog je bleh dapat duit? aku penah dengar org ckp dapat bribu sbulan dari ads.. ade yang siap bleh demand lg.. xnk pakai nuffnang sebab nuffnang kurang iklan.. kurang iklan means kurang duit.. xnak pakai advertlets sebab advertlets xbayar.. xnak pakai adsense sebab adsense sensitif xleh klik sdiri.. xnak pakai adbrite sebab adbrite xfemes..

ade org yang aku kenal blog die guna BI.. sampai tahap international.. 1 dunia bg komen kt blog die.. dan die pakai adsense.. dah lebih setahun dh rasenye.. tp tak penah dapat bayaran..

aku pakai nuffnang.. rasenye dh 2 bulan kot.. jumlah duit yang aku kumpul? RM0.75 sen.. hahah! sebab tu aku pelik ble org dapat duit ribu-ribu.. mungkin sebab blog aku ni tak setanding ngan blog diorg yang femes tu.. maklum la blog diorg follower dh ribu-ribu.. aku? br cecah 50.. hehe..

ape pun bagi korg yang memang penah/slalu dapat duit dari ads tak kire la ads pape pun kongsi-kongsi la tips ngan aku ni.. tringin gak nk dapat duit cam korang.. hehe


14 comments:

::cdot the dot:: said...

ye lo...ye lo...ramai gak kwn2 sya pakat2 tempel menatang ni...dorang ckp ble buat duit..ye ke?

LaNuNsepet said...

aku rasa kite start bloging ni pada waktu yg sama, aku pny nuffnang 80sen jar dari dulu..dalm dua bulan gak..80sen jar..

mmg lambat.. kalu traffic sket...

adverlets ader masalah pembayaran..lambat n kdg2 tak bayar...

nuffnang ok..tapi lambat jar aku tgk...

aku malas lar nak perhati sgt iklan tu, biar situ jar..

paatz said...

paatz dulu gune adverlets..la ni tukar nuffnang..agak perlahan mule2,nanti die naik..jgn risau ek zaimi..tapi perniagaan yang menguntungkan dalam dunia maya ni berniaga produk sendiri tau.

tips nak kongsi(tak seberapa)

*selalu update profile nuff kite
*iklan nuf tu letak kan kat header or sidebar atas sekali
*join blog komuniti utk tarik traffik
*promote blog,jgn promote suh klik iklan nuff(takut nuff aggp klik tu palsu)
*update...update blog kite
*gunakan meta tag

kwn blogger paatz x-po dah byk kali juga terima income dari nuff,ap2pn teruskan je berblog!

daya othman said...

nak letak jugak-lah camni. heehee :B jom jom menabung. tp betul ke eh?

acHap~ said...

hmm, nuffnang mmg lmbt.

tp, klw nk nek kan trafik,

ko wat la entry yg bley tarik org ramai,

pas2 ko publish kt fb.

bley gak la nk nekkn trafik.

aku da 7 bln pon baru $3.00++

AmY-AdLi said...

nuffnang mmg awal2 agak slow sket...
tp lame2 if makin ramai masuk..
cepat la duit tu gerak..
=)

zaiMi said...

::cdot the dot:: kalo ikut yg diorg ckp mmg bleh dpt duit.. tp kite sdiri yg buat xpenahnye dpt duit.. hehe

LaNuNsepet : sm la aku pn.. biar je iklan kt situ.. promote x klik pn x.. tp hati mmg tringin nk dpt duit gk..

paatz : tq paatz sudi kongsi tips.. nnt bleh try kot2 la jadi..

daya othman : bukan menabung la.. kalo manabung tu simpan duit sdiri.. ni kire cm bekerja dpt gaji.. hehe

acHap~ : 7 bln baru $3.00++? seksa btul nk dpt duit tu..

AmY-AdLi : slame mana tu cik amy? 2 bln xcukup lm ke? dh bjanggut dh ni.. huhu

Zoelhilmi said...

macam susah jer nak daftar. tekan button register tu tak jadi apa2 pun.ke aku takleh join?

create sumthing --> create event --> invite kwn2 FB.tryla cara nih..

zaiMi said...

Zoelhilmi : susah nk dftr? butang register? ape yg ko nk join? xpaham..

AmY-AdLi said...

2 bulan? haha...
2 bulan tu kire kejap woh..
sy udah start blog dr bulan 8 tahun 2007... sampai sekarang.. baru dapat rm300 jek.. bape taun dah tuh.. haha..

zaiMi said...

AmY-AdLi : 3 tahun rm300? mmg xleh jadi kaya la pakai nuffnang ni.. haha

Robb said...

yg ko select show 'default ad' dlm ads preference tu buat pe? tu iklan x bayar, select ah iklan cpc, tu baru bayar.

zaiMi said...

Robb : oooo yeke? mn ak tau.. hahah
trima kasih la sebab bagitau..

hBz said...

aku pun baru lagi. br sebulan lebih rasenye. tapi, alhamdulillah. dah cecah 50+. nanti dah dapat check, aku buat entry yea..

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai