Wednesday, September 09, 2009

090909

tarikh arini ialah 9 september 2009 atau lg femes dgn 090909.. tarikh ni sgt istimewa.. pada tarikh ni la org nk kawin.. tarikh ni la jgk org nk bcerai.. tarikh ni jgk nk buat party.. tarikh ni jgk org nk bunuh diri.. masalahnye ape yg istimewa sgt ngn tarikh ni? padahal dh 8 tahun kte ade tarikh yg nombor die berulang..

2008 = 080808
2007 = 070707
2006 = 060606
2005 = 050505
2004 =040404
2003 = 030303
2002 = 020202
2001 = 010101

dan lepas tahun ni pn ade lg tarikh nombor berulang :

2010 = 101010
2011 = 111111
2012 = 121212

masalahnye ape yg ade pd tarikh 090909? korg xtau? korg nk tau?

sebenarnye 090909 agk istimewa sebab die nombor unik dalam matematik.. dan Pythagoras sdiri mengakui keunikan nombor 9.. korg xkenal Pythagoras? ala yg cipta hukum segitiga tu.. ade dalam matematik kt skolah.. nk tau lbh cari kt wikipedia.. hehe

menurut Pythagoras, nombor 9 unik sebab ble kte darab nombor 9 dengan ape2 nombor tunggal pn, ble kte cmpur hasil die manghasilkan nombor 9 balik.. xpcaye?

9 x 4 = 36 3+6 = 9
9 x 5 = 45 4+5 = 9

dan seterusnye..


nombor 9 ni jgk unik sebab ble kte darab nombor 9 dengan ape2 nombor 2, 3, atau 4 digit, hasil die ble kte tmbh sampai dapat nombor bundar, hasil die adalah 9.. xpaham?

contohnye :

9 x 62 = 558; 5 + 5 + 8 = 18; 1 + 8 = 9

9 x 123 = 1107; 1 +1 + 0 + 7 = 9


dan kalo ikut tahun plak, 9 september adelah pada hari ke 252.. kn stahun ade 365 ari.. cube tambah 2 +5 + 2.. dpt 9 gk kn?

itulah keunikan nombor 9 dalam matematik.. dari segi lain plak ade mcm2 lg keunikan nombor 9 seperti dlm kepercayaan ugama, tilik nasib, kehidupan sehari2 dan mcm2 lg.. ronaldo the phenomenon pn pakai jersi nombor 9.. the f**k cristiano ronaldo pn skng dh pakai nombor 9.. heh

ape pn bg aku nombor 9 adelah sekadar nombor.. tarikh 090909 pn hanyelah sekadar tarikh.. xpenah ade org membuktikan nombor 9 nombor bertuah.. kawin 090909 belum tentu bahagia.. bercerai 090909 belum tentu xrujuk balik.. start bisnes 090909 belum tentu untung.. bisnes lingkup 090909 blum tentu xleh bangkit.. beli no ekor 090909 blum tentu mng jackpot.. beli no plet 0909 pn blum tentu xkna saman..

tp 1 je yg pasti.. 090909 akan berlalu.. esok bermula 100909.. bermakna bertambah lg umur kte 1 hari.. bermakna bertambah dekat la kte 1 ari dengan lubang kubur.. emm

6 comments:

enyheartsdiamond said...

ohh uniknya;)

bunga said...

oh, i baru tawu.
criusly :)

zaiMi said...

enyheartsdiamond: mmg unik.. kn?

bunga: sy pn brtau gk sbnrnye.. hehe

fifi said...

enough with the numbers, sgt pening. =p
date tu mcm xde ape2 yg special kot. sbb mcm kata anda, tiap thn ade je date yg berulang2 kan?

zaiMi said...

fifi : a'ah.. tp smpai 121212 je.. pstu xde dh.. kna tgu 1000 tahun lg br ade lg.. hehe

Zoelhilmi said...

ada lagi best,zoel lahir pada tarikh 9/9/1981..hehe
salam singgah ye

Post a Comment

setiap komen anda amat-amat dihargai