Tuesday, September 29, 2009

I'm back!

aku dah balik UKM! hahah!

nape aku suke sangat balik UKM? sebab kat UKM ade internet free.. kat bilik asrama plak tu.. jadi bleh la aku kembali berblogging dengan aneka gaya selepas lebih 2 minggu bercuti raye.. hahah!

kepada korang2 yg follow & baca blog aku time kasih banyak-banyak pada kalian.. insyaallah aku akan cover balik ape yg aku dh terlepas sepanjang 2 minggu ni.. dan aku pn ade banyak cite nak kongsi ngan korang.. tapi bukan skang sebab skang aku mau tido puas-puas dulu.. badanku masih sakit-sakit selepas mengharungi 9 jam perjalanan dari kota bharu.. huhu

okey.. ciao

Tuesday, September 22, 2009

Raya dulu dan sekarang

salam sume.. masih dalam mood raya ke? hehe.. ble dh besar-besar ni raye dah rasa tak meriah sangat dah.. tak macam masa kecik-kecik dulu.. sanggup keliling kampung pergi beraya semata-mata nak kumpul duit raya.. pantang dengar ade rumah yang menawarkan duit raya besar, terus gi serbu.. bukan sorang dua tapi satu geng.. kadang-kadang sampai lebih 10 rumah.. hahah!

dulu duit raye tak macam duit raye skang.. sringgit @ 2 ringgit dh kire besar dh.. dapat kumpul 100 ringgit pn dah rase macam jutawan dah.. maklum la kat kampung.. bukan sumenye orang senang nk bagi duit raye banyak-banyak.. kadang-kadang dapat 10sen @ 20sen je.. kadang-kadang tak dapat langsung.. tapi mase tu budak-budak lagi.. dah orang bagi ambik je la.. kalo dapat duit besar sronok sampai tak ingat dunia.. tapi kalo dpt duit kecik @ tak dapat langsung terus rekomen kat kawan-kawan jangan pergi beraye kat umah orang tu.. gile jahat.. hehe

raye skang dah jauh beza.. skang ni budak-budak dah tak beraye macam dulu.. macam kat umah aku ni.. tahun ni takde langsung budak-budak datang beraye.. tahun lepas ade la 2-3 orang datang.. yang slalu datang sdara-mara la.. ape diorang buat ar? aku pun tak pasti sangat.. mungkin diorang kat umah duk layan tv.. macam-macam cite ade kat tv musim raye ni.. atau pun mak bapak diorg xbagi pergi braye? macam xmunasabah plak.. atau pun diorg duk sibuk main mercun? macam-macam bunyi mercun kat kampung aku ni..

ape pun raye skang dah tak meriah macam dulu.. dan takkan meriah lagi macam dulu..

Sunday, September 20, 2009

Selamat hari raya aidilfitri sume..


Monday, September 14, 2009

bila xde broadband tp tetap nk online

Susah tul xde broadband ni.. nk online pn xleh.. last2 terpakse gn henfon 3g aku ni jd modem.. langgan plak celcom yg RM6/24jam.. hasilnye? Setakat nk online biase2 bleh la.. tp bg yg hardcore internet user yg mementingkan kelajuan internet untuk surfing & buat mcm2 aktiviti, korg mgkn akan kecewa kerana speednye adalah tersangat2 slow.. tp ini untuk henfon 3g/UMTS tau.. kalo nk tau speed 3.5g/HSDPA korg kna cr sdiri la sebab aku xmmpu lg nk pakai henfon secanggih itu.. huhu

30 tahun akan datang

Pagi semalam aku selamat sampai di kota bharu selepas lebih kurang 45 minit berada di udara.. ape prasaan aku 1st time naik flight? Series aku cakap aku xrase pape pn.. teruja tidak nervous pn tidak.. mgkn ade rase boring sket kot.. hehe

Mlm td g la smayang terawih kt surau dekat umah aku ni.. dh 10 mlm terakhir kn? Kena la rajin2kn diri gi terawih.. lepas ni dh xde terawih lg dh.. tahun depan br ade lg..

Selepas terawih sebelum smayang witir imam pn bg la tazkirah sket.. imam tersebut masih tersangat muda.. mgkn tua sket dr aku je pn kalo x sm umur ngn aku.. mase tazkirah tu die cite la perihal taqwa.. die ckp taqwa ni umpama antivirus komputer.. untuk mencegah komputer drpd diserang virus maka antivirus terpakse digunakan. Begitu jugalah dengan taqwa.. taqwa ni umpama antidosa.. untuk mencegah manusia drpd melakukan dosa maka antidosa terpakselah digunakan iaitulah taqwa..

Kenape aku nk cite psl bnda ni? Sebab aku rase ia menarik.. bg aku yg lahir di zaman millennium ni xsusah bg aku memahami pengertian taqwa tersebut mengikut contoh yg diberi.. tetapi melihatkan wajah pakcik2 dan atuk2 yg dh lebih separuh abad berkerut-kerut cuba memahami maksud antivirus komputer menyebabkan aku terpikir.. adekah aku juga akan mengalami benda yg sama selepas umur aku dh lebih separuh abad satu hari nnti?

Friday, September 11, 2009

pengalaman pertama naik kapal terbang

2 bulan yg lepas..

adik aku tnye dh beli lum tiket nk balik raye.. aku ckp lum lg.. biase la laki kn.. ape barang beli tiket awl2.. dh dekat2 nk balik nnt cari la.. mesti adenyer.. kalo bkn bs ekspres pn msti ade bas tambahan.. bas jgk kn? janji bleh smpai umah.. mmg gamble gle ah.. tp stakat ni xde lg kejadian xleh balik raye sebab tiket bas abis.. hehe

adik aku pn bertanye.. camane kalo raye kali ni kite balik naik flight.. naik flight? seumur hidup aku ni aku xpenah naik flight.. ntah ape rsnye naik flight.. seronok? boring? pening? mane aku nk tau.. xpenah naik flight ni.. jadi aku pn ckp kt adik aku ikut la.. naik flight pn okey gk.. kalo naik bs mau 8-9 jam baru sampai kota bharu.. naik flight xsmpai sejam pn.. tambahan pulak musim raye ni.. amat berisiko skali berada di jalan raye.. aku pn heran.. asal musim raye je msti ade kejadian bas eksiden.. xkisah la bas ekpres ke bas tambahan.. berderet2 pulak tu.. mcm kena sumpahan plak..

jadi adik aku pn berpakat la ngn kawan2 die beli tiket flight air asia.. xde mahal sgt pn sebab beli awl.. nape xbeli MAS? ape barang MAS.. sume pramugari die pakai kebaya.. air asia la best sebab pramugari die pakai skirt.. hahah! (abis pahale puase aku)




Esok..

flight aku kul 11 pg.. lepas sahur dh kena btolak dh dr bangi ni sb kna g kl sentral dulu berkumpul kt sana.. tetibe rs nervous plak.. aku xpenah naik flight.. xpenah berada lebih 10,000 kaki di udara.. adekah aku akan muntah hijau esok? atau pn pengsan trus sedar2 je dh sampai airport pengkalan chepa? knape la aku xbeli tiket bas je.. huhu

Thursday, September 10, 2009

10 terakhir ramadhan

arini dh masuk hari ke 21 kita berpuasa.. bermakna ade lg 9 ari untuk kita meramal ibadah merebut pahala di bulan puasa ni.. tambahan pula malam 10 terakhir femes dengan malam lailatul qadar yg mana ibadah yg dilakukan pada malam lailatul qadar lebih baik daripada ibadah yg kita lakukan dalam 1000 bulan.. jadi marilah kita berusaha mencari malam lailatul qadar dengan memperbanyakkan amalan kita setiap malam sehingga habis bulan ramadhan kerana belum tentu kita akan berjumpa lg dengan ramadhan tahun depan.. semoga setiap daripada kita akan beroleh kejayaan pada ramadhan kali ini.. aminn

Wednesday, September 09, 2009

090909

tarikh arini ialah 9 september 2009 atau lg femes dgn 090909.. tarikh ni sgt istimewa.. pada tarikh ni la org nk kawin.. tarikh ni la jgk org nk bcerai.. tarikh ni jgk nk buat party.. tarikh ni jgk org nk bunuh diri.. masalahnye ape yg istimewa sgt ngn tarikh ni? padahal dh 8 tahun kte ade tarikh yg nombor die berulang..

2008 = 080808
2007 = 070707
2006 = 060606
2005 = 050505
2004 =040404
2003 = 030303
2002 = 020202
2001 = 010101

dan lepas tahun ni pn ade lg tarikh nombor berulang :

2010 = 101010
2011 = 111111
2012 = 121212

masalahnye ape yg ade pd tarikh 090909? korg xtau? korg nk tau?

sebenarnye 090909 agk istimewa sebab die nombor unik dalam matematik.. dan Pythagoras sdiri mengakui keunikan nombor 9.. korg xkenal Pythagoras? ala yg cipta hukum segitiga tu.. ade dalam matematik kt skolah.. nk tau lbh cari kt wikipedia.. hehe

menurut Pythagoras, nombor 9 unik sebab ble kte darab nombor 9 dengan ape2 nombor tunggal pn, ble kte cmpur hasil die manghasilkan nombor 9 balik.. xpcaye?

9 x 4 = 36 3+6 = 9
9 x 5 = 45 4+5 = 9

dan seterusnye..


nombor 9 ni jgk unik sebab ble kte darab nombor 9 dengan ape2 nombor 2, 3, atau 4 digit, hasil die ble kte tmbh sampai dapat nombor bundar, hasil die adalah 9.. xpaham?

contohnye :

9 x 62 = 558; 5 + 5 + 8 = 18; 1 + 8 = 9

9 x 123 = 1107; 1 +1 + 0 + 7 = 9


dan kalo ikut tahun plak, 9 september adelah pada hari ke 252.. kn stahun ade 365 ari.. cube tambah 2 +5 + 2.. dpt 9 gk kn?

itulah keunikan nombor 9 dalam matematik.. dari segi lain plak ade mcm2 lg keunikan nombor 9 seperti dlm kepercayaan ugama, tilik nasib, kehidupan sehari2 dan mcm2 lg.. ronaldo the phenomenon pn pakai jersi nombor 9.. the f**k cristiano ronaldo pn skng dh pakai nombor 9.. heh

ape pn bg aku nombor 9 adelah sekadar nombor.. tarikh 090909 pn hanyelah sekadar tarikh.. xpenah ade org membuktikan nombor 9 nombor bertuah.. kawin 090909 belum tentu bahagia.. bercerai 090909 belum tentu xrujuk balik.. start bisnes 090909 belum tentu untung.. bisnes lingkup 090909 blum tentu xleh bangkit.. beli no ekor 090909 blum tentu mng jackpot.. beli no plet 0909 pn blum tentu xkna saman..

tp 1 je yg pasti.. 090909 akan berlalu.. esok bermula 100909.. bermakna bertambah lg umur kte 1 hari.. bermakna bertambah dekat la kte 1 ari dengan lubang kubur.. emm

Tuesday, September 08, 2009

video yg xleh blah..

td g bukak puase kt pizza hut ngn syazni.. sj nk ubah selera.. slalu asyik bukak puase ngn nasik cmpur je.. mlm ni rs nk bukak puase ngn pizza plak.. kebetulan ade set baru sempena bulan puasa ni.. nm die set "sinar ramadhan".. order je la.. ade pizza yg sedap, ade sup cendawan, ade nasik goreng ngn sate bebola.. beserta air limau yg bergas.. ble makanan sampai je xsmpt nk ambik gmbr trus mlantak sampai abis.. teruk x? hehe


ape pn mlm ni nk hiburkan korg dgn video din beramboi dlm Ah-ha.. korg igt rancangan Ah-ha? ala yg kt tv3 dulu tu.. yg afdlin ngn harith tu.. dalam rancangan tu ade din beramboi gk.. skang ni din dh femes ngn rancangan Spontan kt astro warna.. tp sebelum die femes ngn Spontan die dh famous dulu dh ngn Ah-ha.. din beramboi mmg berbakat.. ak xtau nape tp setiap kali ak tgk die buat lwk spontan dgn muke xbsalah die ak msti ketawa mcm nk mati..

kalo nk banding ngn senario jauh panggang dari api.. skng ni org xlayan dh lwk spastik ala senario tu.. buang karan.. bukan nk ckp senario xbest.. cuma zaman diorg dh blalu.. skang ni sume layan lwk cerdik je.. stkt nk herot2kn muke nk bg org gelak, xpyh la..

papehal pn layan la video bertajuk "teaching english"..


video

Monday, September 07, 2009

nape mata die terbeliak sampai cmtu?

salam.. ape khabar sume? masih boleh bertahan di bulan puase yg mencabar ni? sabar je la.. xlama dh.. tinggal 13 ari je lg nk raye.. lps raye ikt suke korg la nk mlantak ble2 ms pn.. hehe

arini xde bnda best pn berlaku.. duk bilik je dari pg td sampai mlm ni.. ape lg lyn internet je la manjang.. tgh best duk bc blog korg sambil2 mlayan blog gosip tetibe terjumpe 1 gambar yg buat aku rs nk kongsi gmbr ni ngn korg.. gmbr ape? tgk la sdiri..


rs2 korg la ape masalah mamat tu? adekah mata die mmg smulajadi cmtu? kuase tuhan kte xtau kn.. atau die terbeliak sebab manohara seksi sgt? atau die mmg ditugaskan celik mata luas2 untuk jaga keselamatan manohara?

ble tgk gmbr cmni mcm2 andaian bleh dibuat.. korg xnk buat andaian sendiri? hehe

p/s: credit untuk blogserius.blogspot.com

Sunday, September 06, 2009

berjalan-jalan ke Sogo

arini agak letih sedikit.. semalam tido lewat dalam kul 3 lebih.. bangun sahur dan subuh lepas 2 smbung tdo balik.. kul 8 tepon dh berdering ajak gi berjalan-jalan ke Sogo untuk shopping raye.. sape yg ajak? mesti la cik syazni.. die ajak jalan2 shopping raye untuk die dan adik die skali si nana.. bangun siap2 dalam kul 9 lbh dh dalam tren ke Sogo dan 1030 br sampai sana.. nape awl sangat? kul 1030 pn orang dh ramai okey.. sume duk jalan macam zombi kt dalam Sogo tu.. punye la ramai..



barang2 kt dalam tu sume murah2 sebab skang kan sale untuk raye.. diskaun sampai 70%.. rambang mata la jgk tgk baju RM100 lbh dh diskaun tinggal RM30-RM40 je.. tp sayang duitnye ngak ada.. syazni ngn adik die sedap la shopping sebab duit banyak.. huhu

balik dari sogo singgah plak kt metro kajang sambung shopping sementara tunggu nana masuk kelas gitar.. sape nana? nana tu adik syazni la.. kan dh ckp td.. cepat tul lupe ingatan bulan2 pose ni.. hehe.. die masuk kelas gitar kt Rhema.. dh dekat setahun dh.. main pn lancar je.. ade sedikit jeles di situ.. sebab aku xreti main gitar.. main game reti la.. hehe

balik dari metro kajang trus tido xingat dunia.. huhu

Selamat Berpuasa

Em dh lama dh xbukak blog ni.. last post ble ar?

Saturday, July 11, 2009


dh dekat 2 bulan dh.. bkn ape sebenarnye.. banyak masalah yg datang bertimpa-timpa semenjak dua menjak ni.. xtau la nape.. ble dh masuk bulan puasa ni br la masalah kurang sket.. hopefully lepas bulan puasa ni pn xde masalah2 yg melampau2 lg..

neway selamat berpuasa pada sume.. sape2 yg rs suke antar greeting card tu bleh la try2 jenguk blog Friendcodester.. dalam tu ade la greeting card yg bleh diantar guna friendster terutamanye dan lain2 social website.. mn2 yg berkenan tu ambik je xyh malu2.. bukan kena bayar pun.. hehe



Friendcodester Graphics


A LOT MORE COMMENTS HERE!!